Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An decobèrt la primièra exoplaneta abitabla

| NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech
La NASA ven de confirmar la descobèrta d’una planèta tan similara a la Tèrra que poiriá aculhir de vida coma la coneissèm. Aquela planeta —o exoplaneta perque aperten pas a nòstre sistèma solar— es dins la constellacion del Cicne, a 500 ans lutz de distància, e vira a l’entorn de l’estela naneta Kepler-186, que son nom ven del telescòpi espacial que ne confirmèt l’existéncia.
 
L’exoplaneta, nomenada Kepler-186f, e mai se vira a l’entorn d’una estela un pauc mai freja que lo Solelh, es a la distància precisa per aver d’aiga liquida e aculhir de vida en de condicions semblablas a las de la Tèrra.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

antalya
2.

E ben vau anar enlà ! Atal sarai plan !

  • 2
  • 0
Jig Mimbasta
1.

Mmh. Qu'aurí dit un planeta POTENCIAUMENT abitable… qu'ei possible qu'i sii possibla la vita :)…
1) Qu'an descobèrt un planeta « hens la ZÒNA abitabla » (ni tròp près, ni trop luenh) de la soa estela.
2) Segon la talha (un chic mei grana que la Tèrra) que supausan que PÒT estar de ròca hèit.
3) Talha + distància au só que hèn POSSIBLA la preséncia d'aiga liquida de contunh.
4) S'ac vòlen las condicions atmosfericas (cap efèit de sarra coma sus Vènus ont arrei e pòt víver de tant qu'i hè caud, e on plau acide sulfuric…), alavètz aqueth planeta que seré ABITABLE.
Ei ABITAT pr'aquò ?
Los scientifics que's hèn un dever d'avançar prudentament e de díser : Sabem pas…
Mes caphens, la màger part que son convençuts que i a vita enlòc mei. Autament, la cercarén pas.
A cada descobèrta las probabilitats que pojan e que pensan uei que i a « probablement » milliards de mondes dab condicions ad hoc (quan serén pas las qui vorrem tad anà'i en vacanças)…

Tà Kepler-186, que i carré anar véder. A l'òra d'ara que'ns costaré 750.000 ans mes que cau notar qu'an multiplicat la velocitat deus engenhs d'exploracion espaciau per 18,6 despuish Apollo 11. D'ací a la fin deu sègle, aisidàs ! Qu'i seram en un flicadits.
Klendatu, tietz-ve hrem, qu'arríbam !
Qu'atz òli de sistre au mensh ?

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article