Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Veituras cremadas per Sant Silvèstre: Tolosa es estada la vila qu’o a mai patit

An cremat 43 veituras dins la Ciutat Mondina del temps que 22 cremavan a Marselha

| Thierry Villéger/France 3 Midi-Pyrénées
De cremar de veituras sembla d’èsser una tradicion dins l'estat francés durant la nuèch del cap de l'an. Lo ressopet d'ongan es pas estada una excepcion, mai que mai en Occitània. Tolosa es estada la vila qu’o a mai patit, amb una chifra de 43 veïculs, mentre qu'a Marselha n'an cremadas 22, segon de donadas de France 3.
 
La nuèch de Sant Silvèstre es, totun, solament la partida vesidoira de l’icebèrg en França, pr’amor que cada an s’i crèma de desenats de milièrs de veïculs.
 
Fòrça mèdias franceses explican qu'aqueles actes de vandalisme completament gratuits poirián èsser de temptativas d'escrocariá a las asseguranças. Mas cal soslinhar que la practica de cremar de veituras es caracteristica mai que mai de l'estat francés. Las originas las poiriam trobar dins los ans 1990 durant de protèstas de las banlègas pus pauras que mostravan lor colèra per la marrida situacion sociala en cremant de veituras. Dempuèi alavetz, dins la nuèch de Sant Silvèstre s'enregistra de delictes restacats a de veïculs incendiats, una practica qu'es pas brica simpatica pels proprietaris de las veituras que finisson calcinadas.

 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Rascalon
2.

"Una practica qu'es pas brica simpatica" es un eufemisme intolerable per un lector adult.

  • 3
  • 0
Pierre Terral
1.

"una practica qu'es pas brica simpatica pels proprietaris de las veituras". Es pas brica simpatica tanpauc pels que pàgan las assuranças, los impòstes (pompièrs, poliça) nimai pels paures que ne pàgan pas mas que sofrísson de veire lor país s'ensalvagir.

  • 12
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article