Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Niça: inquietanta detencion d’un biologista qu’enquista suls efièches dels gases lacrimogèns sus la santat

L’an mes pel tresen còp en gàrdia a vista pendent 48 oras sens que cap de carga siá retenguda contra el, e se crenh que siá perseguit per sas recèrcas medicalas

| Patrice Lapoirie / Nice-Matin
An detengut e mes en gàrdia a vista, pel tresen còp, Alexander Samuel, un jove doctor en biologia de Grassa resident a Niça conegut per far una enquista suls efièches del gas lacrimogèn sus la santat e per son accion coma mètge de carrièras durant las protèstas dels Gilets Jaunes. Es lo tresen còp en mens d’un an que lo plaçan en gàrdia a vista, mas aquesta darrièra detencion es estonanta e quitament inquietanta car l’an mes en gàrdia a vista pendent 48 oras sens que cap de carga siá retenguda contra el, e se cranh que siá perseguit per sas recèrcas medicalas.
 
En març passat, l’avián detengut perque refusèt de se dispersar d’una manifestacion lo jorn que Geneviève Legay foguèt grèvament ferida e en setembre passat l’avián arrestat dins una manifestacion a París en l’acusant d’aver lançat una trotineta sus un policièr. Aqueste darrièr còp, lo detenguèron lo 26 d’octòbre passat mentre qu’anava a un rendètz-vos. Aquel meteis jorn, un grop de personas manifestavan davant una agéncia de la banca Société Générale en respondent a la crida d’Extinction Rebellion, dels Gilets Jaunes e d’Attac. Mentre que Samuel èra ja conegut per la polícia per son activisme, lo detenguèron quand passava davant la banca en question, çò rapòrta Révolution Permanente. D’autras fonts, coma Libération, precisan que Samuel auriá demandat alavetz lor identificacion als policièrs que detenián nòu manifestants.
 
Cossí que siá, Alexander Samuel foguèt plaçat en gàrdia a vista del temps que perquisicionavan son lotjament e emportavan tot son material informatic, sos ordenadors, sas claus USB e tot çò que conteniá d’informacions essencialas sus sas recèrcas a l’entorn dels efièches dels gases lacrimogèns sus la santat. Aquel material restèt qualques jorns en cò de la polícia quand Samuel foguèt liberat sens cap de carga ni explicacion.
 
 
De recèrcas suls efièches dels gases lacrimogèns sus la santat
 
D’unes crenhon qu’aquesta darrièra detencion d’Alexander Samuel siá restacada a sas activitats de recèrca a l’entorn dels efièches dels gases lacrimogèns emplegats per las fòrças de l’òrdre francesas contra los manifestants.
 
Per sas recèrcas, Alexander Samuel aguèt lo sosten de tres mètges e lo consentiment de qualques manifestants que li donèron de mòstras de lor sang. La tòca de son trabalh es de demostrar qu’aquelas personas an patit d’exposicions perilhosas al cianur. De notar que Samuel es tanben perseguit per aver realizat de prelevaments de sang mas ara per ara a pas recebut cap d’instruccion judiciària.
 
 
 

 

 
 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Los fachas eran contents de poder matar sense que los poguessen descobrir. Mas aqueste angels de la guarda los a destapat sas intencions. Visca!

  • 2
  • 0
Abram Auvèrnha
2.

Entre la vesita policèira chas Mediapart comanditada per Matignon per conéisser lurs fònts d'informacion e las convocacions vès la DGSI daus jornalistas dau jornau Le Monde que lancèron publicament l'afaire Benalla. Lo fichatge e l'audicion judiciària de tots los donaires de la canhòta Leetchi per garantir la defensa dau boxaire Dettinger. L'IGPN que defend coma de pas creire los CRS que butèron per l'aiga lo joine Steve Maia Caniço que se negèt vès Nantas. L'emplei de gas ligrimaus embé de cianur dedinc que siguèron suprimats per aquela rason en Alemanha desempuei 1986... Puei la detencion dau tipe que pòrta coratjament la pròva de la dangeirosetat d'aquel usatge ! Segur que tot aquò sembla mai lo vuèlh monde de Pasqua que non pas lo nòu monde que nos prometiá tant fierament lo Macron !

  • 12
  • 0
V per Vendetta
1.

Avètz ja vista una arma que non siá dangierosa ? Aqueste sabent a probat l'evidéncia, e lo faràn calar.

  • 13
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article