Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Lo govèrn francés retira l’edat de retirada a 64 ans de sa reforma de las pensions

Ça que la, la letra de Philippe afortís que son govèrn vòl “bastir un sistèma de pensions universal”

Lo primièr ministre francés, Edouard Philippe, a mandat una letra als sindicats en lor comunicant que retira lo retard concret de l’edat de retirada a 64 ans de son projècte de reforma de las pensions qu'a provocat una cauma generala illimitada dempuèi lo 5 de decembre passat.
 
La letra, mandada per Philippe al 38n jorn de cauma generala, ditz: “Per demostrar ma fisança als partenaris socials e non pas prejutjar de la sortida de lors trabalhs pertocant las mesuras de prene per aténher l’equilibri en 2027, soi dispausat a retirar del projècte de lei la mesura de cort tèrme qu’aviái prepausada, que consistissiá a convergir progressivament a partir de 2022 devèrs una edat d’equilibri de 64 ans en 2027”.
 
Ça que la, la letra de Philippe afortís que son govèrn vòl “bastir un sistèma de pensions universal”. De fach, lo primièr ponch d’aquela letra insistís sus la volontat del govèrn de bastir un sistèma de retirada, per reparticion e per ponches “mai fòrt, mai simple, e mai just que lo sistèma actual” e mai indica que los regims especials seràn suprimits après lo periòde de transicion definit al mes de decembre.
 
 
Los sindicats qualifican la reforma d’ultraliberala
 
Mas al delà del retard concret de l’edat de retirada, qu’a l’ora d’ara es establit a 62 ans, se protèsta contra una reforma que vòl impausar un sistèma unic que faga desaparéisser los 42 regims de retirada existents a l’ora d’ara, segon lo mestièr.


Aquel nòu sistèma foncionariá per ponches, es a dire que l’argent que los salariats cotizan per pagar las pensions dels retirats seriá tresmudat en de ponches que se transformarián en una pension mesadièra lo jorn de la retirada. Los sindicats qualifican la reforma d’ultraliberala e asseguran que farà davalar fòrça las pensions. En mai d’aquò, la pension se recalcularà en foncion de la situacion economica e del PIB. Totes los ans comptaràn per la transformacion en ponches: tanben los ans de salaris fòrça basses, o los ans de caumatge o de pausas. Atal, los sindicats calculan qu’amb aqueles cambiaments las pensions demenirián d’entre un 20% a un 30%.
 

 
 



abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Lo macarronisme vol levar l'edat del 64 e posar la als 80 ans. Lo gran pauca vergonha, quan n'i aja molts de morts ! Lo gran puta !

  • 2
  • 0
Eddar Stark Winterfell
2.

As rason : "Los mots son de vent", mai que mai s'escapant de la boca d'aqueles arlèris. A,n decidit de pagar fòrça las pensions d'una granda partida de la populacion . Al tractament que resèrva als mai febles se coneis una societat. Cossí tractas los joves (educacion, ensnehament), los vièlhs (retirada, presa en carga de la dependéncia), los malauts (personal medical), los caumaires, los pauc formats, las femnas, las minoritats ? Segon las responsas possiblas, sabèm de tira se sèm confrontats a una societat civilizada o a un molonàs de pegasses que pensan sonque a son cuol.

  • 9
  • 0
oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Apraquital, tresena tenda apèi lo tuc còsta lo riu ont se banhan nusas las zègas a negrenuèch
1.

Vos fa pas tossir lo det ont l'avetz ?

"soi dispausat a retirar del projècte de lei la mesura de cort tèrme qu’aviái prepausada, que consistissiá a convergir progressivament a partir de 2022 devèrs una edat d’equilibri de 64 ans en 2027”."

ça ditz lo tipe, a pas dich que retirava, mas qu'èra dispausat a retirar" çò qu'es brica la meteissa causa.

Aquò rai e tot lo demai del panierat va passar alavetz ? damrorarà sonque los 64 ans que ne tornarèm parlar disn pas plan temps quora tot sarà signat e votat.

Es un biais de negociar, sabes que quicòm passarà pas, lo cal botar endavans, fa puja l'aiòli, puèi quora tot aquò as plan montat, de dises dins un còp de sabiessa, "vos avèm comprés" o anam pas far per ara, empacha pas que tot çò qu'èra enfòra d'aquel punt passa.... atal la vida, traquet traquet contunha.... es çò meteis per tot.

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article