Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

La CIA espionèt pendent qualques decennis de govèrns aliats per mejan d'una societat soïssa

La societat de criptatge Crypto AG fornissiá a de desenats de païses de tecnologia corrompuda per tal que la CIA poguèsse accedir als messatges secrets dels govèrns

| The Washington Post
Lo servici federal d'intelligéncia dels Estats Units, la CIA, auriá espionat un fum de païses, tant aliats coma enemics, pendent qualques decennis per mejan d'una societat soïssa, segon çò que rapòrtan The Washington Post, la radiotelevision soïssa SRF e la cadena alemanda ZTE. Segon aqueles mèdias, la societat de criptatge soïssa Crypto AG fornissiá a de desenats de païses de tecnologia corrompuda per tal que la CIA poguèsse accedir als messatges secrets dels govèrns.
 
Los documents de la CIA indican que mai de 120 païses utilizèron los sistèmas de criptatge porgits per Crypto AG, dont Iran, lo Vatican, Argentina, Espanha o d'organismes coma l’OTAN. L’operacion, coneguda d'en primièr amb lo nom "Thesaurus" e après "Rubicon", èra definida per la CIA coma "lo còp del sègle".
 
Los servicis d’intelligéncia alemands se retirèron del programa dins los ans 1990, pr'amor qu'èran pas d’acòrdi sul fach d’espionar de païses aliats de l’OTAN coma Grècia, Itàlia o Espanha.

 
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Ai ! la CIA e l'imperi del mal. Fins e tot espiaven al Vatican, segurament per veire com atacar als capelhans per la pedofilia, Argentina la devien espiar per fotre a los pocs govern progressistes com el d'En Tisner, a Espanha se pas lo que denien voler saber, pot ser en temps de Zapatero. De l'OTAN la cia devia voler saber se podia far chantatges .

  • 2
  • 0
Tyrion Lanister Ròc Castral
2.

#1 Es vos, Varis, que demandatz qué pòt far mai qu'espionar, una CIA ? E ben, per exemple, pòt organizar d'assassinats de politicians coma Guevarra (revolucionari, eròi del pòble…) o coma Allende (socialista d'esquèrra (a, nostalgia, quand nos tenes…), per los remplaçar per de dictaturas neoliberalas (coma la de Pinochet, per exemple…

  • 14
  • 1
Varis e sos aucelets Pòrt Real
1.

E qué volètz que faga, una CIA, a despart d'espionar ? Espionar, es s'informar. Per non se far colhonar. E donc s'informavan, tant del camp amic coma camp enemic. La nocion d'amistat, en politica internacionala, non correspond exactament la la Fraternitat de l'Anèl del nòstre bon vièlh Tolkien ! Lo Washington Post pòt mercejar Snowden e Assange que riscan lor vida per que nos pervengan informacions atal. Nos an volgut obrir los uèlhs. Es qu'en lor onor, e per quitar de nos far tant colhonar tanben, los gardarem plan obèrts longtemps ???

  • 9
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article