Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Espanha: Pedro Sánchez pren lo contraròtle absolut de l'estat e desplega l'armada

Lo president de la Generalitat de Catalonha lo considèra “irresponsable” e exigís d’isolar Madrid e Catalonha e mai de tampar las frontièras

Lo president del govèrn espanhòl, Pedro Sánchez, s’es autoproclamat “autoritat unica” de l’estat espanhòl fàcia a la crisi del coronavirus. Atal o anoncièt dissabte dins una compareissença a la television après decretar l’estat d’alarma que comença aqueste diluns. Sánchez a recentralizat las competéncias regionalas de polícia e santat e a quitament mes solament de ministres de son partit al front del comitat de crisi en tot escartar sos sòcis de Podèm. Catalonha, País Valencian, las illas Balearas e lo Bascoat an protestat del temps que l’ultradrecha de Vox a saludat la decision de Sánchez per “aver mes a despart los comunistas e los separatistas”.
 
D’efièch, lo govèrn espanhòl a profechat de l’estat d’alarma per far una campanha patriotica en fasent publicar sus la primièra pagina dels jornals de dimenge una anóncia que ditz “aqueste virus l’arrestam units”.
 
 
Las mesuras
 
Las mesuras decretadas per Pedro Sánchez limitan la liura circulacion dels ciutadans dins l’estat espanhòl coma mesura per evitar l’expansion de l’epidemia. Lo mond poiràn circular individualament per carrièras per crompar de noiridura o d’autres produches de besonh, per se gandir als centres de santat, per anar e tornar del trabalh, per tornar a l’ostal, per assistir de parents dependents o andicapats. Son barrats tota sòrta d’establiments comercials franc dels burèus de premsa, de tabac, las estacions de benzina, l’alimentacion e, d’un biais mai estonant, los tenchurièrs e los perruquièrs.
 
En mai d’aquò Sánchez manten los servicis de transpòrt public, los trens, avions e camions, e mai aja anonciat que los avions e los transpòrts de mejana distància se reduiràn a la mitat.
 
Las escòlas, los bars e los restaurants son barrats.
 
 
Per la Generalitat de Catalonha es “irresponsable”
 
Lo president de la Generalitat de Catalonha en foncions, Quim Torra, a fòrça deplorat aquel estat d’alarma de Sánchez. Es “insufisent” e “irresponsable”, çò a dich. Torra planhiá dempuèi qualques jorns que los ciutadans de Madrid, un dels nuclèus mai grands de l’infeccion, poguèsson viatjar tranquillament per tot l’estat.
 
“Cal isolar Catalonha e isolar Madrid e totes los fogals de naut risc”, çò diguèt Torra ièr dimenge après una reünion per videoconferéncia amb Sánchez e los presidents dels diferents govèrns regionals de l’estat.
 
De fach, la Generalitat aviá decretat divendres lo confinament dels ciutadans dins lors ostals. “Voldriam que lo confinament total s’apliquèsse a tot l’estat espanhòl. Lo govèrn espanhòl deu pas permetre l’exòde de ciutadans de las zònas pus afectadas”.
 
Atal, après la presa de poder de Sánchez, Torra demandèt als ciutadans que de tot biais “s’autoconfinèsson” e que sortiguèsson solament per carrièras los trabalhadors de l’alimentacion, de l’assisténcia sanitària e dels servicis essencials. Sembla que la majoritat de la populacion en Catalonha seguís la demanda de Torra.


 
 
 
Desplegament de l’armada
 
Mentretant, lo govèrn espanhòl a ordenat lo desplegament d’unitats d’emergéncia de l’armada dins qualques vilas de l’estat. Dins aquel sens, lo Ministèri de la Defensa a remembrat que “dins lo quadre de l’estat d’alarma los militars pòdon donar d’òrdres als civils, que son obligats de las seguir se vòlon pas cometre un delicte de desobesissença o de resisténcia a l’autoritat”
 


abonar los amics de Jornalet

 


 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gilet Jaune
4.

#3 Lo Ministèri de la Defensa a remembrat que “dins lo quadre de l’estat d’alarma los militars pòdon donar d’òrdres als civils, que son obligats de las seguir se vòlon pas cometre un delicte de desobesissença o de resisténcia a l’autoritat” : aquò poiriá donar idèas de las bonas a l'autra rasclanha de Castanèr…

  • 9
  • 0
Black Blòc Joe
3.

Lo president del govèrn espanhòl, Pedro Sánchez, s’es autoproclamat “autoritat unica” de l’estat espanhòl fàcia a la crisi del coronavirus : s'es convertit a la cinquena republica francesa, tè !

  • 8
  • 0
Pierre LACHAUD
2.

Quand l'economic pòd pus i arribar, quand lo politic pòd pud i arribar, alaidonc ven lo medcin.
Ren de tal qu'una bona pandemia per drubir la rota au generau.
Las populacions an pauç de la pandemia. Damandan a l'Estat de far quauqu'a ren, e l'Estat vai instaurar mai de contròli, benleu la lei marciala tot en se presentar coma lo salvador.
Oblidar los problems de l'eschaurament climatic, de l'ecologia, dau sociau, de la fguerra en Siria, e de tant d'autres causas que fasian i pas tant de temps qu'aquò , la v'una de tots los jornaus.

  • 4
  • 0
Pitaluga
1.

Lo país es militaritzat : aquò, o sabon far, qu’an una longa experiéncia (qualques annadas avant Franco i aguèt la dictatura de Miguel Primo de Ribera). Mentretant lo PSOE s’amaga darrèr lo bicòrne de la Garda civila per votar pas l’enquista parlamentària sul « rei emerit », Dòn Corleone I°.
Mai qu’aquò : ara se sap que la màger part dels 100 milions d’euros de comission d’Araba Saodita èran sul compte off-shore de l’enfant, lo rei cap de banda, matrassaire dels catalans. Gràcias al corona virus, ièr lo Felipe a pogut ensajar d’enfumar los espanhòls en disent que renóncia a son eritatge. Quin eritatge, ja que l’autre es pas mòrt ? E cossí doncas pòt renonciar ? E perqué esperèt que se sàpia per far aquesta declaracion ? I a pas que de profitaires e de corromputs dins aquela familha. Alara, per la Corona Virala, planvengut lo Corona Virus !
E lo Felipe es un grand amic del Macron. Diga-me de qual te fas e te dirai qual siás !

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article