Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Demission en blòc del govèrn francés

Macron a nomenat l’armanhagués Jean Castex nòu primièr ministre

Lo president de la Republica francesa, Emmanuel Macron, a designat Jean Castex, cònsol màger de Prada de Conflent (Catalonha), coma nòu primièr ministre francés après la demission en blòc del govèrn d’Édouard Philippe. Castex foguèt encargat del desconfinament dins l’estat francés, e èra fins ara tanben conselhièr departamental dels Pirenèus Orientals. Quand Nicolas Sarkozy èra president francés, foguèt secretari general adjonch de la presidéncia de la republica.
 
Macron aviá ja indicat que voliá un nòu govèrn per la fin de son mandat presidencial marcat per las crisis sanitària e economica a causa de la covid-19. Lo govèrn de Philippe a esperat lo segond torn de las eleccions municipalas per presentar sa demission. Lo resultat d’aquelas eleccions es estat tras que marrit per La Republica En Marcha, lo partit de Macron, e mai Philippe foguèsse elegit tornarmai cònsol de Le Havre.
 
Lo nòu govèrn francés seriá “un nòu camin” per “la reconstruccion economica, environamentala e culturala”, segon çò que declarèt Macron divendres passat dins una entrevista publicada per qualques quotidians.
 
La primièra consequéncia de la demission del govèrn es l’anullacion del conselh de ministres que se deviá far aqueste divendres. Tota l’activitat governamentala es interrompuda e l’Assemblada Nacionala francesa, ont s’examinava una revision del budget, a suspendut sa sesilha.
 
Castex es originari de Vic de Fesensac e son nom es clarament gascon (Castèths). Coma lo tolosan Louis Aliot, es un dels occitans que fan lor caminament politic francés en Catalonha.
 
 
Felicitat en tres lengas per Carles Puigdemont
 
De soslinhar que Jean Castex foguèt felicitat en catalan, occitan e francés pel president de la Generalitat de Catalonha en exili, Carles Puigdemont. Segon nòstres confraires del jornal catalan Vilaweb, lo nòu cap del govèrn parla catalan, s’opausèt a la repression contra l’independentisme de Catalonha e tanben joguèt un ròtle decisiu per la difusion de la television catalana TV3 en Catalonha Nòrd.
 
 
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Blazck Blòc Joe
3.

#1 Una rasclanha racista e inegalitarista coma las autras…

  • 1
  • 1
Abram Auvèrnha
2.

Enquèra un nom occitan que los jornaus televisats nos van escorchar...

  • 2
  • 0
Roer
1.

Monsur Castèth va causir qué persona per Ministre de l'Educacion?
Suspense

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article