Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

2 meses per 2000 èuros! Solidaritat occitana covid-19

La crisi economica producha per l’epidemia impacta prigondament lo foncionament de Jornalet

| Peggy & Marco Lachmann-Anke
Dempuèi qualques ans, l'associacion Los Amics de Jornalet recampa los dons dels legeires de nòstre jornal occitan. L'associacion es de drech francés e es declarada en prefectura jos la lei de 1901. Aquesta petita estructura es una mena de boita postala per transferir la moneda cap al sèti social de Jornalet que campa a Barcelona.
 
Regularament, avèm mes en plaça d'accions de micromecenatge sus la basa del volontariat dels legeires. De còps per poder crompar un ordenador, de còps per permetre al jornal de pagar las facturas de cargas socialas o d'assegurança e de còps per permetre de sortir un petit salari pel cap-redactor, que n'èra reduch a una precarietat extrèma.
 
Sempre, la generositat umana a foncionat. Pas totjorn al nivèl qu'auriam desirat, mas la solidaritat a respondut "soi aquí".
 
Uèi, la situacion es grèva. Es pas necessari de tornar parlar de la crisi economica producha per l'epidemia de covid-19. Cadun es capable de comprene qu'aquesta crisi tanben impacta prigondament lo foncionament de Jornalet.

Ferriòl Macip, lo cap-redactor, es tornarmai dins una situacion personala fòrça ponhenta. Per poder manjar, a degut manlevar un pauc d'argent a sa familha. Aquí ont ne sèm! Aquí la resulta de totas aquestas annadas de sacrificis personals a voler fargar un mejan occitan de qualitat. Aquí la resulta de la non-ajuda financièra de l'ÒPLO, malgrat las promessas. E per çò que pertòca la crisi de la covid-19, aquestes elements acabaràn de pintrar lo tablèu:
 
— lo Conselh General d'Aran retirèt sa publicitat l'an passat amb lo cambiament del govèrn local (donava 3000 èuros)

— la Generalitat de Catalonha a tanben retirat sa publicitat temporàriament per una rason tecnicopolitica

— las subvencions de la Generalitat serián ja arribadas, mas durant l'estat d'alarma lo govèrn espanhòl a anullat pendent gaireben cinc meses tot poder a la Generalitat qu'es pas encara ara en situacion de  pagar.
 
Uèi, Ferriòl Macip recep pas cap de salari dempuèi lo mes d'abril! A mai, dins los autres emplecs, pauc remunerats e precaris, qu'el exercís, lo pagan amb un retard de mai de tres meses a causa de la crisi de la covid-19.
 
Val mai d'arrestar aicí. Malgrat que calga que sapiatz la vertat, cadun aurà comprés que non cal pas contunhar d'expausar aicí publicament la dignitat de nòstre amic Ferriòl.
 
Dempuèi la debuta de la crisi, pendent tot lo confinament, Jornalet es estat mai que jamai present dins vòstre quotidian. Dins nòstre isolament social es estat un ligam indispensable a nòstra informacion de cada jorn. Jornalet es estat bon per manténer nòstre equilibri moral.
 
Ara es vengut lo temps de la solidaritat. Es vengut lo temps de mostrar nòstra umanitat a Ferriòl, a la còla dels braves que cada jorn fargan vòstre jornal e de donar un pauc de moneda, segon vòstres mejans. Lançam una nòva campanha de micromecenatge. La tòca es de poder recampar 2000 èuros en dos meses.
 
Parlam pas aicí de grands principis e de debats d'idèas. Parlam aicí d'un òme aclapat per son trabalh de jornalista professional occitan, apassionat per son prètzfach, e que volem pas daissar tombar dins la misèria. E tanpauc volèm pas que clave Jornalet.
 



  
Terric Lausa e Gerard Joan Barceló,
clavaire e president de l'associacion Los Amics de Jornalet
 
                       
                       
           
fffff  fffff
  Podètz enviar vòstres chècs a:
 
Associacion LOS AMICS DE JORNALET
6 carrièra Victor Hugo
11500 QUILHAN.
 
Se volètz pagar per transferiment bancari, per de rasons de seguretat (evitar los piratatges), vos comunicarem IBAN e BIC sus demanda en messatge privat.
 
Escrivètz-nos a amics.jornalet@gmail...
 
    

 
 
 

 
abonar los amics de Jornalet
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Manèl Zabala GLD
14.

#9 Al mond i a qualques gents que fan de causas e d'autres que non, puèi i a tanben de personas que voldrián far de causas mas qu'en causa de sa mediocritat i arriban pas. Demest aqueste segond grop i a totjorn qualques unes que, en cèrca de notorietat, puèi que se pòdon far remarcar per son òbra se fan remarcar tustant sus l'òbra dels autres. ¿Es vòstre cas? M'es de grèu. Supausi que aquò vos fa sofrir.

  • 3
  • 1
Abram Auvèrnha
13.

#9  Mas de tot biais, me sembla que degun t'oblija pas de donar de moneda ! Aitanben ieu vòle tot lo contrari felicitar la solidaritat daus legisseires e sobretot l'equipa dau valhent Ferriòu que batalhan durament a chaa jorn per qu'aquelh jornau pòscha damorar enteirament gratís e badat embé totes, que siajan de parlaires abituats de la linga, de monde que la coneisson panquèra e que la vòlon apréner o simplament de velhas ronhas coma tu, que van totjorn marronant !

  • 8
  • 1
Trabalhador Usina
12.

#11 "Racatge jornalenc" es pas un insulte, saique? Crompa-te una vida, paure tròl.

  • 14
  • 2
Racatge Jornalenc
11.

#10 perqué m'insultar ? ne sei pas obligat de donar mos sòus e dise ce que vòle. Ne sei pas aqui per trollar mas per dire ce que pense, e mai se n'es pas en accòrd coma vosautres.

  • 0
  • 21
Trabalhador Usina
10.

#9 Tròl de Jornalet, es un trabalh vertadièr, poiridura?

  • 14
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article