Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Manuel Valls: “Lo basco e lo catalan promòvon l’antirepublicanisme”

Assegura que de cap de biais permetriá pas l’ensenhament en las lengas dichas “regionalas” perque “la Republica es una unitat e sa lenga es lo francés”

Manuel Valls prepara lo terren per son retorn anonciat a la politica francesa, es en plena campanha de comunicacion e mòstra clarament sa direccion. Dins una entrevista per l’emission “64 minutes, le monde en français” difusada per la cadena TV5 Monde, li an demandat son opinion sus la presa en compte de l’ensenhament de las lengas mal nomenadas “regionalas”. “Se foguèssetz ministre de l’educacion deman, acceptariatz de corses en breton, basco o catalan?”, çò demandèt la jornalista. Net e clar Valls li respondèt: “Non, en cap de cas. La Republica es una unitat e sa lenga es lo francés”, çò diguèt en precisant que “lo basco e lo catalan son ligats al separatisme e promòvon l’antirepublicanisme”.
 
 
“Parli catalan [...] mas aquò es un element inquietant”
 
Pasmens, l’èx-primièr ministre reconeguèt que parla catalan malgrat tot. “La fractura entre los independentistas e los non-independentistas es malaürosament plan restacada a la lenga. Es pas mon cas. Parli catalan amb ma femna e amb ma maire e amb fòrça amics, mas es verai que la lenga es un element de rompedura e aquò es un element inquietant”.
 
De veire cossí li diràn en catalan “Bon débarras“ sos collègas barceloneses.
 
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
8.

Efectivament lo Valls promou lo vomit.

  • 9
  • 0
Maignial Galhac
7.

Amariai plan que totes aqueles defensors de la republica, que n'avèm plen la boca quora parlan de la laïcitat e, aici, de las lengas regionalas, comencen per definir çò qu'entenden per aqueste concèpte. Ieu definissi la republica per la soberainetat d'un pòble (o d'un ensemble de pòbles) subre los dreches e los devers que se reconeis en comun, e subre las decisions (economicas, filosoficas...) permetent lo respècte d'aquestes principis. E vesi pas brica perqué l'existéncia e la practica de lengas regionalas menaçaria la republica. Menaçan sense dobte la vision autocratica que Valls a de la republica, òc. Vision onte i a besonh d'un cap tot potent, çò es mai aisit ambe una lenga unica per que pòsca balhar dirèctament los òrdres...

  • 13
  • 0
SERRA/Gasconha Tolosana
6.

#4 Ai desbrembat dins la tièra pas limitativa d'organismes valents, eficaçes e dignes de fisança per lors accions per l'indepéndencia de Catalonha e contra Manel Valls, "Tsunami democràtic" qu'es ara meteis (28/10) coma los autres patriotas, l'objècte de la repression feròça de l'estat espanhol.

  • 14
  • 1
Julien Madrid
5.

Valls, lo garri que fa de republicanisme au Nord de Pirenèus e que combate la republica au Sud.

La soleta causa concreta qu'a fach a l'ajuntament de Barcelona era faire restanca contra l'esquèrra republicana.

  • 21
  • 1
SERRA/Gasconha Tolosana
4.

#1 Se seguissètz plan l'actualitat catalana (Vilaweb, Ara, El Punt, TV3, Catalunya Ràdio) podètz véser qu'ERC es pas un partit que balha la garandia de luchar efectivament contra aqueste arlèri "botifler" de Valls, defensor de las "valors de la republica" francesa ( = jacobinisme, lucha contras las lengas catalanas, occitanas, bascas).
Ieu m'estimi mai faire fisança à l'ANC, Omnium Cultural, los CDR, la CUP, Junts per Catalunya per luchar per l'independéncia de Catalonha e contra la politica de VALLS a Barcelona et a França.

  • 14
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article