Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Alsàcia vòl quitar la region Grand Èst e tornar èsser una region

Castex encoratgèt aquesta revendicacion dins sa darrièra vesita al país germanic

| Collectivité européenne d’Alsace
Lo president de la nòva collectivitat territoriala d'Alsàcia, Frédéric Bierry, faguèt una crida al “al desmembrament de la region del Grand Èst” e a la reconstitucion d’Alsàcia coma region amb de nòvas competéncias. “Es una demanda recurrenta” en Alsàcia, çò diguèt l’elegit, çò rapòrta Nationalia.
 
Bierry faguèt aquelas declaracions durant la darrièra setmana de genièr, just après que lo primièr ministre francés, Jean Castex, en vesita a Alsàcia, aguèt criticadas las macroregions creadas en 2015. Per Castex, aquelas regions an pas cap de “legitimitat istorica” e son marridas per l’accion publica de proximitat.
 
De mençonar que lo 68% dels alsacians vòlon quitar la region Grand Èst e qu’Alsàcia torne venir una region, segon un sondatge publicat l’an passat. Lo partit alsacianista Unser Land reclama que se comence de trabalhar sus aquela draia. 
 
Per contra, la ministra francesa de la coesion territoriala, Jacqueline Gourault, a assegurat que lo govèrn francés pensava pas de cambiar las frontièras entre las regions ni desfar la region del Grand Èst.




abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
4.

Los an barrejat amb una colha de regions francimandas per far los desapareisser. Colha de fachistas. Centralisme, fachistum !!!!

  • 3
  • 0
Eau excitant To lose
3.

Ieu seriá favorable per cambiar lo nom de la region Occitanie (quin nom absurd, artificial e tape à l'oeil) per : BAS-DE-FRANCE, aquò òc ! Flame nòu, e tot. Aital los Ch'tis se sentiràn mens despaïsats quora vendràn se far bronzar lo tiòl al Chud, es lo cas d'ac dire.

  • 1
  • 2
Julien Berlin
2.

#1 Subretot, si lo garri vou pas estre mesclat amb lei lorencs es perque vou ren partejar ambe auquestei paures, obriers de siderurgia o caumaire. Es pas per melhorar lei servicis publics de proximitat.
Pasmens, cresi que -ambe de rasons diferentas- i a un consensus de gaireben tota la populacion ailà, alsacians e lorencs, seneca e drecha, per estre opausat a la fusion absurda impausada per Paris.

  • 6
  • 0
Joan Francés BLANC Estrasborg
1.

Bierry e la majoritat del Conselh departamental d'Alsàcia (e òc es lo nom legal, Conselh departamental) son de palhassas del partit supremacista francés Les Républicains. Se daissaràn crompar per una plaça a París.

  • 6
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article