Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.ProvençaProvençaCamarga

Yvan Colonna en estat de mòrt cerebrala

Lo pastor còrs de 61 ans se trobava embarrat a perpetuitat en Arle per l’assassinat del prefècte de Corsega Claude Érignac en 1998, de faches qu’el a totjorn negat

Tèxte legit

Yvan Colonna, qu’a totjorn clamada son innocéncia, es un pastor còrs de 61 ans que lo condemnèron a la reclusion criminala a perpetuitat per l’assassinat del prefècte Erignac, lo 6 de febrièr de 1998.
 
 
Yvan Colonna se tròba en estat grèu, entre la vida la mòrt. Segon France Bleu en estat de mòrt cerebrala. Lo militant còrs foguèt agressat ièr dimècres de matin dins la preson d’Arle. Segon de sorsas penitenciàrias, es un codetengut, Franck Elong Abe, empresonat per terrorisme, que l’auriá agarrit. Yvan Colonna auriá recebuts de còps, puèi seriá estat escanat dins la sala d’espòrt. Se trobava embarrat a perpetuitat, ja que la justícia francesa l’a reconegut colpable de l’assassinat del prefècte de Corsega Claude Érignac en 1998, de faches qu’el a totjorn negat.
 
 
Declarat en mòrt cerebrala a l’espital
 
Quand Colonna foguèt descobèrt, èra inconscient e en arrèst cardiorespiratòri. Segon lo procuraire de la Republica de Tarascon, los reanimators avián reüssit de relançar son còr, abans de lo transportar cap a l’espital d’Arle en urgéncia absoluda. Segon France Bleu, lo declarèron en estat de mòrt cerebrala pauc de temps après son arribada. La familha foguèt avertida a l’entorn de 14h30. Yvan Colonna es estat transferit durant lo vèspre dins un espital de Marselha.
 
 
Una enquista dobèrta
 
Una enquista es estada dobèrta en seguida d’aquela agression. Dins un comunicat, lo Ministèri de la Justícia precisa que l’inspeccion generala de la justícia serà sasida a la demanda del primièr ministre, “per far tota la vertat sus las condicions d’aquela agression d’una particulara gravetat”.
 
Yvan Colonna, qu’a totjorn clamada son innocéncia, es un pastor còrs de 61 ans que lo condemnèron a la reclusion criminala a perpetuitat per l’assassinat del prefècte Erignac, lo 6 de febrièr de 1998. L’embarrèron dins la preson de Tolon en agost de 2011, après uèch ans d’encarceracion a Fresnes (Illa de França). Èra embarrat a la preson d’Arle dempuèi 2013. Dempuèi julhet de 2021, èra liberable e demandava son transferiment al centre penitenciari de Borgo, en Corsega. La demanda li èra refusada a causa de son estatut de detengut particularament senhalat.
 
 
 
 abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Reinat TOSCANO LO VAU
14.

#7 Dins la lenga medievala, "lo pastre parla" (subjècte) / "Escoti lo pastor" (complement).

  • 2
  • 0
Oelhièr
13.

#12 Me maini que me soi enganat dins mon comentari precedent. D'efièch, la primièra "Floureto" foguèt publicada tre 1617. I aguèt d'edicions aumentadas ulteriorament.

  • 2
  • 0
Oelhièr
12.

#7
#8
#9 Avètz plan rason.

"La Pastouro Lirìz es ta jantio et poulido
Que s en posco trouba jouts la capo del cèl...

Querelo d'un Pastou countro un Satyri [...] paure Pastou...

Jantis Pastourelets que dejouts las oumbretos
Sentèts apazima le calimas del jour"...

Le Ramelet Moundi , Prumièro Floureto, [Pèire] Goudelin, 1647.

"Pastora, se tu m'aimas,
Solatja lo mieu mal !
Cromparai una rauba,
Un polit davantal.
Las autras pastorelas,
N'auran pas un atal !
Tioli, oli, oli, oli, oli, ola-la,
Tioli, oli, oli, oli, oli, olà."
Lo Tioli, cançon tradicionala.


  • 3
  • 1
Pitaluga
11.

#10
Coma Ramon Rogièr Trencavèl : embarrat e assassinat en preson.
Aquò's la marca "France".
(Precision : Vercingétorix èra abans la França farncimanda).

  • 7
  • 1
Salve Regina
10.

Estranh destin per aquel paure Colonna, empresonat en exilh en Occitània e tuat per un negre convertit a l'islam. A se demandar l'interpretacion que ne cal traire. Lo mond es giblat, uèi...

  • 10
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article