Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Lo Conselh Europèu s’ocuparà de l’adesion d’Ucraïna a l’UE aquesta setmana

Ucraïna, Georgia e Moldàvia an depausat lor demanda d’adesion en seguida de l’invasion russa d’Ucraïna

Tèxte legit

L’Union Europèa lancèt diluns la procedura per estudiar las demandas d’adesion a l’UE d’Ucraïna, de Georgia e de Moldàvia, çò a anonciat la presidéncia francesa del Conselh de l’Union Europèa. Los tres païses an depausat lor demanda d’adesion en seguida de l’invasion russa d’Ucraïna. La Comission europèa se deurà exprimir aquí dessús e los 27 membres decidiràn puèi s’acòrdan l’estatut de candidat als demandaires, abans l'entamenada de negociacions longas e complèxas, çò rapòrta Sud-Ouest. La Comission Europèa prenguèt doas annadas per donar son vejaire après la demanda d’adesion de Romania.
 
Los representants dels estats membres a Brussèlas an trobat “un acòrd per convidar la Comission Europèa a presentar un vejaire sus caduna de las demandas d’adesion a l’UE presentadas per Ucraïna, Georgia e Moldàvia”, çò precisèt la presidéncia sus Twitter.
 
Una procedura escricha foguèt doncas aviada diluns per far validar als estats membres “los projèctes de mandadisses de letra destinats a sollicitar l’avís de la Comission europèa”, çò apond lo messatge.
 
 
Lo long procès cap a l’adesion exigís l’unanimitat.
 
“Debatrem de la demanda d’adesion d’Ucraïna dins los jorns venents”, çò assegurèt diluns lo president del Conselh Europèu Charles Michel dins un messatge sus Twitter après una discussion amb lo president Volodimir Zelenski.
 
Lo president ucraïnés exòrta los europèus a integrar son país “sens tardar”. Mas existís pas cap de procediment per aquò. L’integracion a l’UE es un procès de tèrme long que passa per la mesa en conformitat de la legislacion del país candidat amb drech europèu. Li cal de negociacions complèxas sus de subjèctes nombroses e dels critèris dificils de respectar per un país en guèrra coma l’estabilitat politica e una economia de mercat viabla.
 
A mai, una novèla procedura d’adesion a l’UE es estada adoptada. Es mai estricta e es reversibla, amb la possibilitat d’interrompre o d’arrestar las negociacions amb los candidats. Per ara, cinc païses son oficialament reconeguts coma candidats a l’adesion a l’Union Europèa: Albania, Macedònia del Nòrd, Montenegro, Serbia e Turquia.

 
 

 abonar los amics de Jornalet

 

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Matin dels Magicians Li Santo
4.

#1 A l'origina de la maganha granda mondiala que patissem se trapa la Crosada Albigèsa. Crosada Albigèsa engimbrada pel diabolic Cartel Farmaco-Financièr. Tot lo demai es pas que polida galejada. Aqui l'Obra Grand de Lachaud. Obra Grand Alquimic mai grand qu'aquel de Bodon, Flamel, Nostradamus..eca...

  • 1
  • 0
Astrau Peiròla de Provença
3.

#1 Cada còp que parles me diéu que veguèri lo pieger e lo mai estupit que podiás dire, mai cada còp capites de dire de conariás encara mai grandas x'D
TOT, TOT es liat au "complòt farmaco-financier" e mai la Crosada deis Albigés x'DDDD
Tot per vomir son antivaxisme individualista que mena fins a sostenir Potín lo dictator faissista x'D
Au mens es aisat de vos reconoisser ara, mai vertadierament, vèn de mai en mai ridicule x')

  • 17
  • 4
Mai Republica es abordida mai legiférís !
2.

Vertat que son un briu trucaluna al conselh d'Europa, de mainatges que jogan ambe l'òli sul fuòc.

Los Americans an refudat la profèrta Polonésa de lor balha los mig-29 per los aviar entà Kyiv. se passan la castanha cauda de mans en mans.

  • 4
  • 5
pierre lachaud
1.

Los politics an totjorn un biais de passar per-dessus las leis qu'an fan votar.
I auria urgença? Quò es pas la patz que l'Occident, quò es la guerra que volan tresqu'en-z-a trainat dins la gaulha coma z'an fach per lo compte Ramon VII de tolosa, sadam hussein, kadafi e tant d'autres qu'an refusat d'obeir au poder dominant dau cartel farmaco-financier. Putin eliminat quò es la pòrta drubida a l'asservissament de tota la populacion.
Dictatura escricha ton nom que si n'en era pas conscient podria pas chantar libertat.

  • 6
  • 27

Escriu un comentari sus aqueste article