Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Cauma dels personals dels espitals

Los caumaires an respondut a la crida de 9 sindicats e collectius espitalièrs que planhon la crisi de las urgéncias e reclaman mai d’efectius e de salaris pus dignes

| Révolution Permanente Bordeaux

Tèxte legit

Se tenguèt ièr dins tot l’estat francés una jornada de cauma e mobilizacions dels personals dels espitals. Los caumaires an respondut a la crida de 9 sindicats e collectius espitalièrs que planhon la crisi de las urgéncias e reclaman mai d’efectius e de salaris pus dignes.
 
Demest los nombroses recampaments, en Occitània podèm soslinhar las manifestacions de Marselha, Tolosa e Orlhac. De remarcar tanben l’acamp qu’aguèt luòc a Cherborg (Normandia) ont fa una setmana Emmanuel Macron i èra anat anonciar una “mission lamp” suls servicis d’urgéncias.
 
Los caumaires deploran la manca de sonhants, e almens 120 servicis son estats forçats de limitar lor activitat o s’i preparan, segon l’associacion Samu-Urgéncias de França.
 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

La mission sanitària — mai que mai a las urgéncioas — es, per definicion, irreductiblament un servici del public, lo personal medical se deguent en principi (segon Jurament d'Ipocrates) de sonhar tota persona patissenta. Mas la nocion de servici public es rigorosament incompatibla amb la deméncia ideologica de l'economia neoliberala — la de Macron, de Sarkozy, de Hollande, dels fascistas qui i ajustan lo racisme. E regime neoliberal non i pòt mai aver de servici d'urgéncia ni de servici public, amb gratuïtat e egalitat dins l'accès als servicis de santat. Cal donar a cada causa lo sieu nom. Lo neoliberalisme, aquò es "cadun per son cuol" e que los paures ne crèben, e en silenci (se que non, lor mandam la BAC).

E per çò que ne vira de la mission d'ensenhament als joves, l'egalitarisme vòl e exigís una gratuïtat dels estudis e una eficacitat semblabla per totes los enfants de totes los ciutadans d'un estat quin que siá, donada ela meteissa incompatibla amb la deméncia ideologica de l'economia neoliberala — la de Macron, de Sarkozy, de Hollande, dels fascistas qui i ajustan lo racisme.

Votar Macron, non es pas simplament s'opausar al fascisme lepenozemorian. Votar Macron, es votar en favor del neoliberalisme (coma de votar PS o LR). E quand vòtan neoliberal, las gents non mesuran mai la portada ideologica e pragmatica de lor causida. Non s'agís de l'eleccion de Miss Occitanie o de Mister Univers ! S'agís de causir un mòde de gestion de la societat e de la Natura.

  • 16
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article