Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

China prepausa de recompensas de fins a 14 000 èuros per denonciar d’espions

Lo país crenh d'èsser victima d'espionatge de part de servicis secrets estrangièrs

| succo

Tèxte legit

Lo govèrn de China intensifica sa prevencion de l’espionatge  amb una nòva lei qu’incita los ciutadans a denonciar de comportaments que poirián metre en perilh la seguretat nacionala.
 
Quin ciutadan que siá pòt senhalar un suspècte dins una pagina web. I a una recompensa de fins a 100 000 iuans (14 000 èuros), o mai se la pista es fisabla. Las acusacions falsas amb la tòca de portar tòrt a qualqu’un seràn punidas.
 
Pequin ditz qu'a l’ora d’ara China risca grèvament d'èsser victima d'espionatge la part d'agéncias d'intelligéncia estrangièras.


abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

China prepausa de recompensas de fins a 14 000 èuros per denonciar d’espions.

L'inquisicion tanben recompensava los delators, çò que, inexorablament, faguèt crebar, segon Michel Roquebert, la coëréncia de la societat occitana (centrala). A l'epòca, la recompensa èra mai limitada : vos dispensava de finir los vòstres jorns en preison per aver omés de denonciar los que los domengans e franciscans majors consideravan coma d'erètges, es a dire unes crestians qu'avián causit de quitar de creire las meçorgas que l'inquisicion èra missionada dòctament per n'assegurar l'espandiment universal (d'aquí la nocion d'universitat de Tolosa…). Una "vertat" proclamada "unica". Mentre que cadun cresiá a son mite, tan mitic coma lo del vesin.

Las fòrmas càmbian. Mas lo fons, el, non càmbia gaire, e l'uman, sempre a pensat aitant mal, a l'evidéncia.

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article