Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’ambaissada de China en França merceja Mélenchon

Lo cap de La França Insomesa escriguèt dins son blòg que la vesita en Taiwan Nancy Pelosi èra una “provocacion”

| ActuaLitté

Tèxte legit

L’ambaissada de China en França a mercejat per Twitter Jean-Luc Mélenchon “per son sosten constant a la politica d’una sola China”. Lo cap de La França Insomesa, Jean-Luc Mélenchon, escriguèt dins son blòg que la vesita en Taiwan de la presidenta de la Cambra dels Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, èra una “provocacion”, en tot afirmar que “i a una sola China”, çò rapòrta Le Figaro.
 
E mai Taiwan se foguèsse totjorn considerat coma la part de China (“La Republica de China”) mai legitima contra lo regim de Pequin (“La Republica Populara de China”), la presidenta actuala de l’illa, Tsai Ing-wen, es independentista e, per tant, revendica son territòri coma una nacion distinta de China. Per Mélenchon, “los chineses reglaràn lo problèma entre eles”. Es per aquela rason qu’arunan, lo cap insomés refusèt una proposicion de l’Assemblada Nacionala francesa en favor de la participacion de Taiwan als trabalhs de las organizacions internacionalas.
 
A l’ora d’ara, Taiwan fonciona coma un estat de facto. Actualament, es sonque reconegut per 14 païses qu’an una ambaissada a Taipei e non pas a Pequin. A mai, una cinquantena de païses qu’an pas de relacions diplomaticas amb la taiwanesa Republica de China, an establit de burèus comercials en Taiwan que prepausan de servicis de passapòrts e visats.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jean-Charles Valadier Tolosa
3.

Las culturas austronésiennes a Taiwan s'espandiràn sens ingeréncia exteriora màger fins a la debuta del xviie sègle e l'arribada dels europèus.
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/ta%C3%AFwan

Taiwan es estat una colonia olandesa, puèi chinesa e enfin japonesa, al meteis títol que las colonias europèas d'America latina o d'Africa o las colonias russas en Siberia o Ucraïna. Per China, aquò val tanben per l'airal tibetan o del Turcmenistan oriental (uigur ) o mongòl

  • 5
  • 0
Guilhèm Thomas Tolosa
2.

Mercés Xin-Luc

  • 12
  • 5
Franc Bardòu
1.

"Una sola China" ? Quant se parla de lengas, exactament, dins l'empèri colonial actual de la RPC ? Un cinquantenat, non ?

  • 17
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article