Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Escòcia: l’SNP a convocat la conferéncia sul referendum d’independéncia de facto

Nomenada “conferéncia de la democracia” se tendrà lo dimenge 19 de març al Centre Internacional de las Conferéncias d’Edimborg

Tèxte legit

L’SNP a decidit la data d’una conferéncia d’emergéncia per discutir los detalhs sus cossí far de las eleccions generalas britanicas venentas de Westminster un referendum d’independéncia de facto per Escòcia.
 
Nicola Sturgeon aviá ja anonciat, après la revirada judiciària de la Cort Suprèma britanica que l’empediguèt de convocar un referendum, que l’SNP fariá una reünion extraordinària en 2023 per deliberar suls detalhs de l’estrategia. Lo partit a sonat aquela reünion “Conferéncia de la Democracia” e aquesta se tendrà lo dimenge 19 de març al Centre Internacional de las Conferéncias d’Edimborg.
 
La direccion de l’SNP a sostengut fins ara que l'independéncia d’Escòcia se farián quand los partits independentistas obtendrián mai del 51% dels vòtes. L’independentisme escocés es ara en fasa de creissença e es l’opcion majoritària segon los darrièrs quatre sondatges.

 

 
 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mèfi! 31
6.

D'emergéncia* l
En occitan : d'urgencia
En patoès: de preissa, de cocha/coita

  • 2
  • 0
Pitaluga
5.

#2
#3
E a l'Eurasia, e al mond entièr e a totes los poblants de l'univèrs...

  • 5
  • 0
Franc Bardòu
4.

#2 Non se decidís, ni en "Espanha", ni endacòm mai qu'un Catalan es un Espanhòl. Non se decidís qu'un albre es un animal. Un albre està un albre, ni res mai. Un Catalan (per sa lenga) stà un Catalan, amb o sense l'assentiment dels supremacistas espanholistas ni francistas e França, non ?

Per definicion, un referendum d'independéncia va al sens contra del supremacisme del pòble que garda politicament dependent un autre pòble. Se lo pòble dominant politicament es majoritàriament compausat de supremacistas, jamai lo pòble dominat non se poirà deliurar de sa dependéncia, un pauc coma se, onticament, èra, per principi constitiu, un pòble inferiora, o, coma o disiá dins un autre épòca, una "raça inferiora". E sabèm fòrt plan d'ont ven una opcion politica d'aquesta mena : d'al fin fons del bordihièr ultradreitista…

Lo vertadièr problèma dels supremacistas, franceses o castelhans, es que non entendon ni non reconeisson que la fòrça : del dreit e de la rason, se foton.

  • 21
  • 0
Pau
3.

#2
I també demanar als europeus ja que tots som europeus.

  • 13
  • 0
carles països valencians
2.

s'hauria de fer també a espanya un referendum i preguntar als espanyols si volen que els catalans facen un referendum vinculant sobre l'independença. trobariem no poques sorpreses ja que no pocs espanyols voldrien que catalunya, si així ho vulgueren els catalans, s'hi independitzara, Només aixina tindria legitimitat un referendum a catalunya, d'altra manera no seria legitim perquè els espanyols deuriem primer opinar sobre el referendum català, doncs tots som espanyols.

  • 2
  • 15

Escriu un comentari sus aqueste article