Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Manuel Valls, implicat dins un afar de corrupcion amb de petròli congolés

Segon una enquista de Libération, lo politician auriá acceptat 2 milions d’èuros d’Orion Oil per finançar sa campanha a la primària del PS en 2017

Tèxte legit

L’èx-primièr ministre francés e èx-conselhièr municipal de Barcelona, Manuel Valls, auriá finançat amb dos milions d’èuros la campanha presidenciala de la primària socialista de l’an 2017 per mejan de la societat petrolièra Orion Oil, una societat sospechada d’èsser al còr d’un vast sistèma de destornament de fonzes publics al profièch del clan del president congolés Denis Sassou-Nguesso. O desvela una enquista de Libération, que plaça l’èx-elegit al mitan del ret de corrupcion.
 
L’enquista se centra sus qualques pròches de Valls, qu’aurián abordat lo president d’Orion Oil, Lucien Ebata, en vista d'un finançament oculte de sa campanha naissenta per la presidenciala de 2017. Mentre que lo politician se preparava per çò que pensava d’èsser un combat politic determinant, la primària del Partit socialista que se joguèt entre Valls e Benoît Hamon, sorgiguèt dins las convèrsas telefonicas de Lucien Ebata, mes sus escota: “Es jove. E mai se perdiá, i auriá una relacion amistosa entre nosautres dos, seriá un amic novèl per ieu”, çò considerava alara Ebata.
 
Libération explica que l’afar d’Orion Oil remonta a 2012, quand la polícia detenguèt Ebata a París per aver una gròssa soma d’argent en liquid. A aquel moment, la doana francesa entamenèt una enquista sus Orion Oil, que se considèra que malversèt de fonzes publics al benefici del president del Còngo Denis Sassou-Nguesso. L’enquista senhala que s'emplegava la societat per pagar tota sòrta de despensas, dont la campanha de Valls.
 
 
Es pas la primièra irregularitat
 
L’afar que lo publica Libération es una pagina negra de mai de la carrièra de Valls. En novembre passat, se faguèt venir public que la campanha electorala de Valls a la comuna de Barcelona èra estada tanben irregulara; sa formacion politica foguèt sancionada d’una emenda per aver despensat mai d’argent que çò permés per la campanha electorala, e per aver mancat a la lei de finançament de partits politics en permetent que de tèrças personas n’assumiguèsson cèrtas despensas.

 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

ltrobat
4.

Desgalhar moneda entà pérder ua eleccion en jogar un rossin com Manuel Valls... Que son deus esberrits los d'Orion!! :-D :-D :-D

  • 12
  • 1
Batko
3.

Aquò es pas una suspresa, es lo sistèma qu'es atau. Las eleccions d'una persona au lòc de las votacions sus idèias miaràn totjorn a magolhas d'aqueste tipe.

  • 4
  • 1
L\'aventurièr ! A Suivre...
2.

Tè, e ben aqueste còp tornam trapar l'aventurièr ispanò-soïssa Valls, ex-futur rei de Parisiania, ex-futur Comte de Barcelona, dins las piadas non pas de Spirou o de Bob Morane mas de Tintin : Al Congò !

  • 13
  • 1
Franc Bardòu
1.

Aquela mena de putnaisa esdentada te ven far la leiçon de "democracia republicana" en t'impausant son imperialisme supremacista d'ultradreita, puèi non es pas fotuda de téner ni un quite anar ciutadan tant siá pauc onèste !

  • 13
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article