Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Mai de 4ºC de mai

Aquò entraïnarà d’òrras èrsas de calor que poiràn durar mai de dos meses per an

Uèi per uèi, l’Euròpa occidentala es, amb lo continent asiatic, lo luòc de la planeta ont las temperaturas ja an pojat mai
Uèi per uèi, l’Euròpa occidentala es, amb lo continent asiatic, lo luòc de la planeta ont las temperaturas ja an pojat mai | Gerd Altmann

Lo govèrn francés se prepara per una creissença de mai de 4ºC de temperatura fins a l’an 2100. Es la resulta dels darrièrs estudis sus lo cambiament climatic qu’an menat a un plan d’adaptacion a la nòva realitat climatica que patiràn tanben los occitans.

Uèi per uèi, l’Euròpa occidentala es, amb lo continent asiatic, lo luòc de la planeta ont las temperaturas ja an pojat mai. En 2022, la secada en territòri francés foguèt òrra e Occitània foguèt un dels païses que ne patiguèron mai las consequéncias. Lo nòu plan governamental francés establís las restriccions d’aiga coma un besonh comun mai que mai en Occitània, mas tanben en aquela gigantassa vila del nòrd qu’es París.

Car, uèi, lo territòri metropolitan francés ja a patit una creissença actuala de mai d’1,7ºC a respècte del periòde preïndustrial. Segon lo govèrn de París, la montada de las temperaturas serà de mai de 2ºC en l’an 2030, de fins a 2,7ºC en 2050 e de mai de 4ºC en 2100.

 

Mai de calor pels occitans

 

Aquò entraïnarà d’òrras èrsas de calor que poiràn durar mai de dos meses per an, e los luòcs ont aquò serà pièger seràn Occitània e la Mediterranèa, ont se subirà mai de 90 nuèchs tropicalas (mai de 20ºC). I aurà pas pus de glacièrs e los episòdis de pluèja intensa seràn de mai en mai abituals. Aquò provocarà de grèus aigats, mas tanben una manca d’aiga, al sud e al nòrd, pr’amor que de vilhas luenhencas coma París tanben seràn las victimas aquelas terriblas temperaturas.

Lo plan governamental francés a per tòca de reduire los gases d’efièch de sarra de mai d’un 55% abans 2030. Uèi, se comparam amb l’an 1990, la França metropolitana a sonque pogut demesir aquel nombre d’un 25%. En 2022, França emetèt mai de 408 milions de tonas annadièras d’aquel tipe de gas; en 2030 caldrà evitar de superar los 270 milions de tonas. Aquò vòl dire que se tracta de reduire mai de la mitat de las emissions de gases d’efièch de sarra. (Legissètz la seguida).




 


Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion.  Podètz legir l'article entièr aicí.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article