Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

L’UE voldriá autorizar l’espionatge dels jornalistas e de lors fonts

Al començament de junh, França introduguèt una excepcion al projècte de lei europèu de libertat dels mèdias per tal de ne permetre l’espionatge

L’UE voldriá autorizar l’espionatge dels jornalistas e de lors fonts
L’UE voldriá autorizar l’espionatge dels jornalistas e de lors fonts | Artie_navarre

Tèxte legit

Los govèrns de l'Union Europèa voldrián autorizar l’espionatge de jornalistas e lors fonts dins la futura Lei de la libertat dels mèdias (EMFA) jos l’escampa de la “seguretat nacionala”, çò denóncia la Federacion Europèa dels Jornalistas (FEP), segon Comunicació21. Per la FEP, seriá un “còp” portat a la libertat de la premsa e aduiriá “d’autres risques encara” als professionals de l’informacion.

Lo 21 de junh, lo Conselh d’Euròpa arribèt a un acòrdi sus l’ÈMFA, una legislacion prepausada per la Comission en setembre de 2022 amb la volontat de luchar contra las interferéncias politicas e la concentracion dels mèdias, e de protegir los jornalistas e lors fonts.

Al començament de junh, França introduguèt una excepcion a l’enebicion generala d’utilizar un logicial d’espionatge contra los jornalistas e lors fonts s'èra per “salvagardar la seguretat nacionala”. Una excepcion compresa dins lo document aprovat pel Conselh.

Per la FEP, aquela excepcion impausada per França daissa sens efièch las proteccions consideradas originàriament e “ignòra” la jurisprudéncia de la Cort de Justícia de l'Union Europèa, dins lo sens que “la sola tòca de salvagardar la seguretat nacionala pòt pas far venir inaplicable lo drech de l'UE”. A mai, la federacion considèra qu’aquò pòt dobrir la pòrta a tota mena d’abuses.

Ara, la FEP  crei ça que la que l’Europarlament poirà modificar la situacion e qu’es possible de salvar la proteccion dels jornalistas e de lors fonts.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article