Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

“Carnavalet Reggae”

Lo grop de musica Revelhet venguèt per nos far far exercicis
Lo grop de musica Revelhet venguèt per nos far far exercicis

Un jorn, al Conselh de la Classa, nòstra regenta pren la paraula: prepausa un projècte, qu’es de crear una cançon sul tèma de Carnaval. Anàvem trabalhar amb lo grop Revelhet, dins l’encastre d’un projècte “PEC_CO” (complicat!), d’en primièr per aprene lor cançon Carnaval e ensajar de cantar en polifonia. Lo grop de musica Revelhet venguèt per nos far far d’exercicis.

Un jorn, Pascala nos a enregistrats: nos caliá improvisar de melodias gaujosas. E Pascala botèt las melhoras amassa. En mai, cerquèrem de mots, d’adjectius sul tèma, e après comencèrem de frasas. E amb tot aquò, Pascala Respaud e Ramón Gargallo nos an creat la cançon! Faguèrem sonque qualques pichons cambiaments de mots per facilitar la prononciacion.

La cantèrem pel primièr còp en public al Total Festum de Palhèrs (17 de junh), puèi al Total Festum de Montbrun (24 de junh) e nos sembla qu’agradèt al public.

 

Aquí nòstre “Carnavalet Reggae”:

Jutjat, copat,
Carnaval se crèma
Penjat o negat,
Amolonam criticas,
Jutjat, copat,
Carnaval se crèma
Penjat o negat,
Avèm lèu acabat.

 

            Repic:
                        Manjam d’aurelhetas
                        E pro de bonbons,
                        Car-na-val
                        Fasèm de bestiesas,
                        Manjam d’aurelhetas
                        E pro de bonbons,
                        Car-na-val
                        Qu’avèm rendetz-vos!

 

Fèsta, fèsta,
Que fasèm la fèsta
Totes reünits
La musica qu’es prèsta,
Fèsta, fèsta,
Que fasèm la fèsta
Polit serpentin
De rires e de crits.
 

            Repic:
                        Dança, dança
                        Carnaval que dança
                        Totes travestits
                        La farandòla cansa,
                        Dança, dança,
                        Carnaval que dança,
                        Carnaval partit,
                        Pluèja de confètis.
 

 

 

 

Los calandrons de CE2, CM1, CM2
de la calandreta de Pàmias (mai de 2023)

 

 

 

 

 


Jornalet a una seccion especifica sus l’escòla occitana. Nos agradariá fòrça que las escòlas, que sián de Calandretas o d’escòlas bilingüas, poguèsson emplenar elas meteissas aquesta seccion amb de nòvas, e que los quites escolans las poguèsson redigir en explicar los faches que fan l’actualitat dins cada escòla: una excursion culturala, la vesita d’una personalitat, una fèsta populara amb los parents, una competicion esportiva, etcetèra. Evidentament, las fotografias, los enregistraments o los imatges de vidèo seràn tras que benvenguts, se n’i a.

Se cada escòla nos manda quatre o cinc nòvas per an serem plan contents e satisfaches. Pensam que pòt èsser un bon ponch d’amassada per la comunautat educativa occitana, una iniciativa interessanta pels escolans e un esplech de socializacion lingüistica per las familhas dels escolans.

Esperam de poder comptar amb lo vòstre sosten, e esperam que Jornalet serà una aisina utila per las escòlas occitanas. Mandatz-nos las vòstras nòvas a info@jor…

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

P. Pojada
2.

Ja legisquègui aquel comentari per un autre article, mas fasquègui pas cap de comentari per non pas embaranar les lectors qu'an, tanplan, plan milhor a fèr que de legir de comentaris de comentaris. Ça que la, ac fau, ara, malgrat tot, que me senti mès dirèctament concernit.
Tot aquò es plan interessant mas nos anam pas obligar a parlar coma parlam pas -subretot quand es corrècte!- ambe'l pretèxt que se cal alunhar del francés, çò que, en mès, supausa que le francés siá la nòrma que nos guidariá se la calguès defugir. D'autra part, caldriá véser l'esplandiment del torn assenhalat, le sieu emplec real e las possibilitats de nuanças que pòt ofrir ja que, segur, es un torn qu'existís e s'utiliza. Mas voler privar les locutors d'un autre biaish de fèr me sembla pas brica d'aconselhar per tant que çò que se ditz e s'escriu es corrècte.

  • 4
  • 0
Jordi Caldentey Manacor (Malhòrca)
1.

Lo catalan modèrn, quand a doas opcions gramaticalas parièras de corrèctas, escuelh totjorn, totjorn, totjorn, la que se sembla mai a l'espanhòl. Pr'amor d'aquò, lo catalan modèrn a pas de sintaxi pròpria.

Per tal d'evitar que passe aquò meteis amb l'occitan, prepausi que, quand i a doas opcions parièras de corrèctas, escuelhèm la que se diferéncia mai del francés e pas la que s'i sembla mai.

Pr'amor que Lois Alibert admet dins sa Gramatica Occitana coma corrècte que i aja acòrdi (e tanben que no n'hi aja pas) entre lo genre e lo nombre del participi passat amb l'objècte dirècte, doncas, vos prepausi que digam "Pascala Respaud e Ramón Gargallo nos an CREADA la cançon" e pas "Pascala Respaud e Ramón Gargallo nos an creat la cançon".

  • 0
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article