Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Calimàs: alèrta roja a l’èst de Guiana, Lengadòc e Daufinat

La rèsta del país es en alèrta iranja. Puèi devon arribar d’auratges que marcaràn una baissa progressiva de las temperaturas

Calimàs: alèrta roja a l’èst de Guiana, Lengadòc e Daufinat
Calimàs: alèrta roja a l’èst de Guiana, Lengadòc e Daufinat | Pxfuel

Tèxte legit

Uèi serà lo pic del calimàs mai intens de l’estiu que ten de territòris occitans en alèrta. Pel primièr còp s’es decretada l’alèrta roja per calorassa, e tòca l’èst de Guiana, Lengadòc e Daufinat. La rèsta del país es en alèrta iranja, segon Méteo France.

A partir de deman de ser e dissabte devon arribar d’auratges que marcaràn una baissa progressiva de las temperaturas.

La calor extrèma s'acompanha d'una degradacion de la qualitat de l'aire, amb de concentracions nautas d'ozòn sus una partida bèla d’Occitània, mai que mai de l’èst del país, dont qualques departaments son en alèrta de nivèl 2 a causa de la pollucion de l'aire.

La situacion condutz a d'ajustaments dins la vida vidanta, coma d'oraris de trabalh modificats per evitar las oras mai caudas, o encara lo recors a de refugis sosterranhs, coma las caunas, per escapar a la calor. La necessitat d'una responsa de long tèrme a aquelas èrsas de calor es de mai en mai evidenta, amb d'apèls a l'isolacion dels bastiments e a la vegetalizacion de las vilas per afrontar los efièches de l’escalfament climatic.

 

 

 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Calimàs
1.

Per ieu e totes que se son popada la lenga al breç, le calimàs es pas la canicula. Quand disèm "fa calimàs", correspond mai a l'expression francesa "il fait lourd".

"Canicula" me sembla complètament corrècte per parlar d'una èrsa de calor. O "calorassa" perqué pas!

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article