Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Japon: an començat d’escampar l’aiga tractada de Fukushima dins l’ocean Pacific

La Corèa del Sud, China e l’indústria pescadora japonesa manifèstan lor oposicion. Lo govèrn japonés promet de contraròtles e de compensacions

Protèsta davant l’ostal del primièr ministre japonés
Protèsta davant l’ostal del primièr ministre japonés | Franck Robichon

Tèxte legit

A començat en Japon l’escampament de l’aiga tractada de Fukushima dins l’ocean Pacific, en despièch dels chepics dels pescadors, dels partits de l’oposicion e dels païses de l’entorn. Al total seràn liberats mai d’un milion de tonas metricas d’aiga contaminada, çò es l’equivalent de cinc cents piscinas olimpicas.

Las autoritats japonesas e l’Agéncia Internacionala de l’Energia Atomica considèran segur lo procès, mas i a totplen de chepics  pertocant l’impacte sus la vida marina e la cadena alimentària. Los scientifics debaton de las consequéncias de tèrme long e de las repercussions globalas d’aquela decision.

Tant l’indústria pescadora coma divèrses païses, dont la Corèa del Sud e China, s’opausan a l’escampament, malgrat que lo govèrn japonés assegure que contrarotlarà l’aiga e ofrirà de compensacions. China a enebit la crompa de produches de pesca japoneses.

Es segur de daissar rajar l’aiga de la centrala nucleara de Fukushima? Que ne sabèm? A prepaus d’aquelas questions, The Washington Post  publica un rapòrt que tanben podètz legir en catalan gràcias a Vilaweb.

 

 

 

 

 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
2.

Los japoneses ofriràn de compensacions ? Quina compensacion poiriá ben decontaminar d'aiga radioactiva ? China a enebit la crompa de produits de pèsca japoneses ? E china crei a de bon que lo peis pescat pels chineses serà mens contaminat que lo meteis peis pescat dins la meteissa mar polluïda pels japoneses ?

  • 2
  • 0
Franc Bardòu
1.

La vida modèrna es un long flume radioactiu tranquil…

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article