Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La secada menaça la viticultura occitana

Los cambiaments climatics, compresas la secada, las caniculas e las granissadas afèctan de mai en mai los agricultors

La secada menaça la viticultura occitana
La secada menaça la viticultura occitana | Gutife

Tèxte legit

Los dos calimasses extrèms que los avèm patits aqueste estiu an agut de consequéncias inquietantas sus l’agricultura, mai que mai sus la viticultura. La secada extrèma que la patís Occitània a daissats los vinhairons en una situacion "catastrofica", amb de vinhas que morisson e la produccion en perilh, çò rapòrta Libération.

Las vinhas, que generalament resistisson a la manca d'aiga, patisson ara de pèrdas importantas, e qualques ceps poirián èsser levats dins la davalada. A mai, las nautas temperaturas menaçan la qualitat del vin pendent las vendémias, qu’ongan las cal far dins la nuèch.

Los cambiaments climatics, compresas la secada, las calorassas e las peiregadas, afèctan totjorn que mai los agricultors, que reclaman un finançament per d’infrastructuras d’estocatge d'aiga e per adaptar lors culturas al cambiament climatic.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Zozime
1.

M’es estat dich que dins l’agre de Brageirac vendemian de nuèch ; tròp de calor per las vinhas e lo rasim tròp caud entemena d’aviat la fermentacion.

Vinha, ès l'amoroza
del diuzenc Solel.
Es el
que ten verturoza
ton etèrna ardor,
el que t'embrondilha
e t'escarrabilha,
ô fîlha
del bon tèrrador.

Te cal, frecheluca,
del gaucjó cèl d'òc
lo fuòc,
qu'en ton còr aluca
l'amor floribòl
e la beluganta
canson afoganta
que canta
dins lo gôt comol
…/….
Antonin Perbòsc. (dins lo gòt occitan 26/10/1899)

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article