Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La Mediterranèa en dangièr?

D’inondacions gigantassas en Grècia
D’inondacions gigantassas en Grècia

Plusors cercaires confirman que se passa quicòm de nòu en Mediterranèa pr’amor del cambiament climatic. Los efièches d’aquel fenomèn serián, demest d’autres, las pluèjas òrras que tustèron pendent lo mes d’agost Grècia e tanben lo sud peninsular iberic.

Son de fenomèns que se produguèron après de fòrtas ondas de calor e de fuòcs recòrd, qu’afectèron tot lo sud mediterranèu. E après la calor, arribèron de pluèjas gigantassas dins tot lo sud europèu e tanben lo nòrd african. La pluèja recòrd que tombèt sus Grècia e lo sud ispanic serián estadas confirmadas, malgrat que sián comunas après l’estiu, coma de fenomèns plan extrèms e amb d’inondacions istoricas, un fenomèn plan grèu e tanben nòu en Mediterranèa.

La causa, segon los cercaires, ne seriá lo cambiament climatic mondial. Que provocariá de fenomèns climatics plan grèus en aquesta region, çò que confirmariá que l’airal mediterranèu patís ja uèi de pluèjas jamai vistas abans, pr’amor qu’es una region que patís lo cambiament climatic d’un biais plan mai rapid que la rèsta de la planeta.

Lo sud ispanic patiguèt pendent mai d’una una depression plan fòrta nomenada DANA. Dins de vilas coma Madrid, los abitants foguèron avisats pel govèrn a travèrs del telefòn mobil qu’èra preferible de demorar a l’ostal e de sortir pas, perque poirián patir de pluèjas de mai de 200 millimètres en sonque qualques oras.

Puèi, las carrièras de la capitala espanhòla e tanben de la vila pròcha de Toledo subiguèron una pluèja jamai vista dempuèi de decennis. Almens ne moriguèron tres personas, çò es paucas, se comparam amb la pluèja patida pels grècs pendent la meteissa setmana o los libians puèi.

 

D’inondacions gigantassas en Grècia

 

La pluèja comencèt d’afectar los grècs l’endeman. I aviá una autra depression en Mediterranèa orientala que demorèt blocada a aquel luòc pr’amor del jet stream e d’un anticiclòn sus l’Euròpa occidentala. La prevision meteorologica anonciava de pluèjas de mai de 1000 milimètres e i aguèt fòrça cercaires qu’o volguèron pas creire.

Mas la realitat foguèt que, per exemple, los abitants de la vila de Zagora subiguèron de pluèjas amb mai de 780 mm en un solet jorn e puèi encara de 890 mm. D’autras vilas grègas encara patiguèron de pluèjas de mai de 500 mm e aquò entraïnèt de grèus problèmas, perque lo sòl èra fòrça sec pr’amor de la calor e de la secada e l’aiga lo podiá pas penetrar. (Legissètz la seguida).

 

 

 


Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article