Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc Naut

Ont se pòt manjar lo melhor caçolet del Mond?

Cinc restaurants se son afrontats per obténer la reconeissença del melhor caçolet del Mond d’ongan

Ont se pòt manjar lo caçolet melhor del Mond ?
Ont se pòt manjar lo caçolet melhor del Mond ? | BrokenSphere / Wikimedia

Tèxte legit

Lo 15 de genièr passat, Tolosa aculhiguèt la 8a edicion del campionat del Mond de caçolet al Rex, çò rapòrta Actu Toulouse. Organizat pel duo comic Les Chevaliers du Fiele presidit pel cap cosinièr Michel Sarran, lo concors metiá en competicion cinc establiments pel títol del melhor caçolet del Mond. Los participants èran la Maison Garcia de Tolosa, En Marge d’Aurevila, Chez Christine de Carcassona, Le Bon Vivre de Tolosa e Chez Marty Cassoulet & Cie de Castèlnòu d’Arri.

Jean-Baptiste Marty de Chez Marty a emportat lo títol, succedissent aital a Romain Brard, cap del restaurant mondin Le Genty Magre, laureat en 2023. Lo public poguèt tastar las cinc preparacions e a atribuit lo prèmi del public a la Maison Garcia. Castèlnòu d'Arri es estada designada coma la novèla capitala mondiala del caçolet.

Segon la legenda raportada per Prospèr Montanhièr, l'origina del caçolet remonta a la vila de Castèlnòu d'Arri pendent la Guèrra de Cent Ans (1337-1453). Pendent lo sètge pels angleses, los abitants afamats aurián amassats totes los viures disponibles, sustot de favas e de carn, per aprestar un enòrme ragost o estofat per tal de tornar l'energia als combatents. Gràcias a aquel plat, los assetjats an capitat a rebutar los angleses e liberar la vila. A l’ora d’ara, Castèlnòu d'Arri, Tolosa e Carcassona se disputan l'origina del caçolet. Caduna de las vilas a una recèpta pròpria amb d'ingredients diferents.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

L. Ingòt de Pàmias
2.

Demoram fistel a la senténcia del Prospèr Montanhé : « Lo caçolet es lo Dieu de la cosina occitana ; Dieu lo paire es lo caçolet de Castèlnau d'Ari, Dieu lo filh lo de Carcassona, e lo Sant-Esperit lo de Tolosa. »

  • 5
  • 0
Emmanuèl Isopet
1.

Ont se pòt manjar lo mehor caçolet del Monde? A l'ostal amb la familha o los amics.

  • 16
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article