Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Nos a quitat Antoinette Fouque, una figura istorica de la lucha pels dreches de las femnas

Antoinette Fouque, cofondadora del Movement de Liberacion de las Femnas (MLF) en 1968, moriguèt dijòus de matin a París dins sos 77 ans, çò anoncièron divendres passat “sas amigas de l’MLF” a l’AFP.
 
Dins una entrevista recenta, ela aviá refusat lo qualificatiu de “feminista”, que segon ela definissiá mai que mai la “servitud volontària que fan cèrtas femnas per s’adaptar al jornal Elle o a d’autres”.
 
Fouque nasquèt lo 1r d’octòbre de 1936 a Marselha, faguèt sos estudis de letras e venguèt doctora en sciéncias politicas. Foguèt ensenhaira, critica literària e traductritz. Figura istorica de la lucha pels dreches de las femnas, foguèt animatritz del grop Psicanalisi e Politica, un dels corrents mai importants del feminisme en Euròpa.
 
Creèt e dirigiguèt las edicions “Des Femmes” e en 1973 dobriguèt tres librariás “de las femnas” a Marselha, Lion e París, dirigiguèt lo Quotidien des Femmes e Femmes en Mouvement, e inaugurèt la dicha Bibliothèque des Voix, qu’es la primièra collecion de libres àudio en francés.
 
Foguèt tanben psicanalista e presidenta de l’Aliança Francesa a San Diego (Estats Units), abans de fondar en 1989 l’Aliança de las Femnas per la Democracia, que ne foguèt presidenta.
 
Dins los ans 1990 se consagrèt a la politica. Trabalhèt amb Michèle André, secretària d’estat pels dreches de las femnas, en 1990; e dos ans puèi fondèt lo club Paritat 2000 abans d’èsser elegida eurodeputada al Parlament Europèu en 1994, dins la lista Energia Radicala de Bernard Tapie. A Estrasborg foguèt vicepresidenta de la Comission dels Dreches de las Femnas e delegada de l’Union Europèa en la Conferéncia Mondiala de las Femnas a Pequin en 1995.
 
En 1995 publiquèt lo libre Il y a deux sexes que foguèt reeditat en 2004.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

jp la rapieta
1.

Fau escotar o tornar l'escotar dins « de votz nuda » :
http://www.franceculture.fr/emission-a-voix-nue-antoinette-fouque-15-2013-01-07

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article