Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Christian Troadec: cap a una candidatura regionalista per l’eleccion presidenciala francesa

Lo candidat breton comença un viatge en cèrca de signaturas que lo menarà per començar “en Alsàcia, en Catalonha, al Bascoat, en Corsega, en Occitània”, çò ditz

| bonnetsrougesbzh.eu

Lo menaire del movement civic breton dels Bonets Roges, Christian Troadec, cònsol de la comuna de Karaez e conselhièr departamental de Finistèrra, a decidit d’entamenar una candidatura regionalista a l’eleccion presidenciala francesa.
 
Ja fa qualques meses que fa lo torn de las diferentas nacions al dintre de l’estat francés per, d’un caire, explicar quin es estat lo caminament del movement dels Bonets Roges bretons e la dinamica de desvolopament de país que l’acompanha, e, d’autre caire, per enregistrar los desirs autonomistas que se lèvan de pertot dins l’estat francés.
 
Desenant Christian Troadec lança d’un biais actiu la candidatura regionalista a la presidenciala francesa per el “o una autra persona”. La primièra estapa, e segurament la mai dificila, serà de recampar las 500 signaturas de pairinatge que son necessàrias per poder veire una candidatura acceptada pel Conselh Constitucional. Los pairins potencials son un còrpus de 47 000 elegits en responsabilitat, essencialament de cònsols. Christian Troadec comença doncas un viatge en cèrca de signaturas que lo menarà per començar en Alsàcia, “una region sacrificada dins l’encastre de la reforma territoriala”, puèi en “Catalonha, al País Basco, en Corsega, en Occitània”, çò ditz el.
 
Christian Troadec jutja qu’es “urgent d’alandar las pòrtas e las fenèstras de la regionalizacion per airejar e vivificar los territòris e desliurar las energias. La sortida de la crisi passarà per la regionalizacion e lo dinamisme dels territòris dins lo respècte de lor identitat”.
 
Vendrà al breton de portar a l’eleccion presidenciala las paraulas regionalistas. Desenant sembla segur que sa dintrada dins l’espaci politic a l’escala de l’estat francés cambiarà los equilibris e los acòrdis tradicionals entre los movements mal nomenats regionals e los partits exagonals. Naturalament Troadec representarà lo país d’Occitània e los autres païses dins l’estat francés.
 
L’espròva del recampament de las 500 signaturas l’espèra. En Occitània se coneis ben aquesta dificultat. La candidatura de Robèrt Lafont, de 1974, foguèt oficialament invalidada pel Conselh Constitucional al motiu que i aviá pas pro de signaturas. Confidencialament se ditz que la rason vertadièra e secreta foguèt la crenta de secession amb l’estat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mathieu Castel Marselha
5.

#1 Siáu pas d'acòrd ambe vautres. Avem de besonh de mediatizacion e en França, l'eleccion presidenciala es centrala dins aqueu sentit.

Seriáu encantat de veireM Troadec se presentar e li vòli ben donar ma votacion de principi, encara que veirem ben lo programa que presentarà. Mai serà bessai lo promier cèop qu'anarai votar a la presidenciala per quauqun amb conviccion.

  • 3
  • 0
Terric Lausa Quilhan
3.

Per ieu gaitar "mai naut" justament es gaitar la basa.

Los esquèmas mentals de la mena " lo pòble en bas e l'estat/París en naut" son tipicament francoestatals. La dinamica portada per Troadec, justament, ne vòl acabar amb aquestas paralisias. La democracia e la basa se traparàn pas jamai aquí ont campa l'estat

  • 5
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
2.

#1 Los occitanistas, benlèu pas, mas los autonomistas/independentistas bretons, còrses o alsacians son presents. "S'atacar a la basa de la piramide politica": es pas çò que los occitanistas fasèm despuèi un bèl brieu? O bensai parlam fòrça amb los politicians, pauc amb lo pòble?

  • 4
  • 0
Reinat NIÇA
1.

Es bèla l'idèa dau Chr.Troadec, mas pecaire ! es ren qu'un sòmi. Afrontar de presidencialas mentre qu'arribam manco d'èstre presents ai votacions locali, mi sembla una tòca irrealista en l'estament actuau. Començem per s'atacar a la basa de la piramide politica, e pi quora serem ben representats a-n-aqueu nivèu, serà d'ora de mirar pus aut. Siguem realistas.

  • 2
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article