Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Catalonha: una candidatura electorala qu’amassa los principals partits independentistas e la societat civila

La tòca es que l’eleccion autonomica del 27 de setembre venga un plebiscit independentista. La CUP serà pas dins la lista pr’amor que revendicava una lista sens politicians

Los dos principals partits independentistas de Catalonha, Convergéncia Democratica (CDC) e Esquèrra Republicana (ÈRC) an fach una candidatura conjoncha amb las principalas associacions de la societat civila per fins que l’eleccion autonomica prevista pel 27 de setembre que ven venga un plebiscit per l’independéncia. Segon los sondatges, aquela lista a fòrça possibilitats de capitar ben.
 
Los tres primièrs de la lista son Raül Romeva, èx-eurodeputat ecologista e pacifista conegut per son ròtle amb l’UNÈSCO pendent la guèrra de Bòsnia; Carme Forcadell, èx-presidenta de l’Assemblada Nacionala Catalana; e Muriel Casals, èx-presidenta d’Òmnium Cultural. L’actual president de la Generalitat de Catalonha, Artur Mas, serà lo quatren de la lista; e Oriol Junqueras, d’ÈRC, lo cinquen.
 
“Sèm fòrça contents d’assumir aquel engatjament collectiu. Es un moment excepcional. Lo 27 de setembre avèm l’oportunitat de far çò qu’avèm cercat pendent fòrça annadas: votar sus l’independéncia e ganhar per las urnas”, çò an dich dins una letra Romeva, Forcadell e Casals.
 
 
La CUP farà pas partida de la lista
 
La CUP a ja dich que i participariá pas perque reclama una candidatura sens politicians e amb d’eleccions constituentas consecutivas al 27 de setembre. Se presentarà, doncas, amb una lista en favor de l’independéncia, e los vòtes de sos deputats al Parlament comptaràn per la proclamacion de la secession del país.
 
 
Reaccion d’Espanha
 
De son costat, lo president de l’estat espanhòl, Mariano Rajoy, a remembrat que l’eleccion del 27 de setembre es pas encara convocada, e quand o serà, se tractarà unicament d’eleccions autonomicas. Rajoy a assegurat que “i aurà pas cap d’independéncia de Catalonha”, e a comparat l’“irresponsabilitat” del president Artur Mas amb l’incompliment de las promessas de Tsipras. Segon Rajoy, en Catalonha se passa la meteissa causa qu’en Grècia, que “se promet de causas qu’a la practica seràn pas res”, çò diguèt. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Tàrrega Igualada (PP.CC.)
4.

És ven clar que a aquest País és comencen a fer les coses bé.
Si tots ens unim, tan als PP.CC. Com a Occitània la feina que farem! I la por que els fem!
Llegint el Jornalet arriven noves d'Occitània, però ara arriven de Catalunya, potser ès un nou començament, qui sap potser tot pot canviar molt.
Mentrestant: Visca la Terra... Lliure Ah, i Despertaferro!
Amb tot el suport, l'Ernest, "El Tàrrega".

  • 2
  • 0
carles països valencians
3.

la consulta es déu de fer a nivell de tots els espanyols ... només els catalans no podem decidir llur futur, ausades que ne sonarán pel sac !!!!!

  • 0
  • 4
Caboalhenc
2.

Òsca catalans!

  • 13
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article