Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’Assemblada francesa refusa la proteccion de las lengas minorizadas dins l’educacion e dins los mèdias publics

Lo parlament francés censurèt arser una proposicion de lei per l’immersion lingüistica e per la preséncia de las lengas autras que lo francés dins los mèdias publics

Per la ministra de la cultura francesa, Fleur Pellerin, i a ja pro de causas fachas per las lengas "regionalas" e i a pas cap de besonh de ne far mai
Per la ministra de la cultura francesa, Fleur Pellerin, i a ja pro de causas fachas per las lengas "regionalas" e i a pas cap de besonh de ne far mai
A l’entorn d’aquesta mièjanuèch passada, amb un emicicle gaireben voide, l’Assemblada francesa a votat contra l’immersion lingüistica de las lengas territorialas autras que lo francés. E a refusat de las promòure dins l’espaci public e audiovisual. Tretze vòtes favorables e catòrze contraris an pas permés de far avançar aquela proposicion de lei.
 
La proposicion de lei que se debatèt e que se refusèt , l’aviá presentada lo deputat ecologista breton Paul Molac. L’an passat capitèron mal las negociacions per que l’estat francés ratifiquèsse la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minorizadas, e après aquel assag mancat, Molac aviá presentat aquela proposicion de lei a per impulsar l’ensenhament immersiu de las lengas minorizadas e per las promòure dins l’espaci public e audiovisual.
 
 
Se cercava una reconeissença larga de l’ensenhament bilingüe
 
La 28 d’octòbre passat los senators de la drecha refusèron de discutir lo tèxt prepausat per Christiane Taubira, que defendiá la ratificacion de la Carta Europèa. Dempuèi aquel moment, lo deputat ecologista breton Paul Molac a trabalhat per preparar aquela proposicion de lei refusada ièr, que foguèt examinada lo 16 de decembre per la comission dels afars culturals e de l’educacion de l’assemblada.
 
Segon Molac, la proposicion cercava que se reconeguèsse largament l’ensenhament bilingüe e una proteccion de l’immersion lingüistica dins l’educacion: “Consistís a refortir l’usatge de las lengas regionalas [sic] dins los dos pilars de la politica lingüistica: l’ensenhament e la visibilitat dins l’espaci public e audiovisual”.
 
La tòca, segon Molac, èra “d’ofrir la possiblitat d’utilizar las lengas regionalas amb mai d’ample dins l’orari escolar, e puèi, d’ajudar a finançar l’ensenhament bilingüe dins las administracions territorialas competentas pels centres d’ensenhament general”.
 
 
Se demandava la preséncia destacada de las lengas minorizadas dins los mèdias
 
Molac insistís especialament sus la proteccion e difusion de las lengas minorizadas dins la television publica e los mèdias de servici public. Tanben quicha per la promocion de l’usatge social de las lengas territorialas autras que lo francés. Lo tèxt de Molac prepausava pereu d’apondre a la mission del Conselh Audiovisual un ròtle per contrarotlar l’assignacion d’un espaci destacat per las lengas e las culturas minorizadas dins totes los mèdias.






Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Baiell Sabadell
40.

Trist país el que es dedica a aniquilar les seves pròpies cultures.

  • 0
  • 0
Jtou Varadero
39.

#34 Sios pas cap d'anar dire aquo au mitan d'un villatge Kanak, dins una asemblada en Guadalope e encara mai sus una placeta de Bastia... Lo colon sara leu e totorn lo colhon...

  • 0
  • 0
Jtou Varadero
38.

#31 Dins aquel temps Mathieu dis a Jesus... "Mon grand aviiài un ase mon paire aviài un ase e tant que ieu serai i aura un ase"

  • 0
  • 0
Francesc Palma
37.

S'hauria d'investigar si realament los tres que digueren que podien pas assistir,foguet per malaltia o perquè s'enfotien de participar en aquesta session. Perquè si es trobàs qu'un sol d'eles, no li havia donà la gana anar-hi. Cresi que es podria demandar de que es tornàs repetir la votacion. E se haguessen estats dos que haguessen fait qualsevol classa d'ilegalitats, alehores haurien guanhat los nostres. No voler assistir a un debat per parlar d'una question que's de conciència e qu'es pot cambiar de pensament pel debat se a una persona li han dit causes falses o exagerades, aquesta es una causa bàsica de la democràcia.

  • 1
  • 0
Emmanuèl Isopet
36.

#34 M'arresti a la lectura de las 2 primièras linhas per çò que legir d'asenadas me creva, e i respondre me prend un temps preciós.
« Combien de locuteurs possède l'occitan dans ses différentes variantes car il s'agit d'un conglomérat de langues en 2016 et faut-il que ceux dont la langue maternelle est le français financent des langues qui n'ont pu se construire faute d'un support historique » tè !? Ara l'occitan existís fin finala !
Los franceses que vòlon pas finançar una autra lenga… los occitans finançan lo francés, los sanitoses finançan los malauts, los rics finançan los paures, pagui quitament pels transpòrts d'Isla de França sens jamai i anar. Podèm dire que soi un ciutadan exemplar que paga grassament son borrèl. O alara soi tot simplament solidari : una valor republicana me sembla? Remarqui, amic Mathieu, que i a d'accions culturalas mai minoritàrias en França que lor finançament te géina pas. Enfin, te farai remarcar que ta santa republica una e indivisibla foguèt bastida per d'afroses dictators (monarcs e emperaires) per çò qu'es de sas frontièras (lo darrièr èra un mitat còrse, qu'anexèt Savòia e Niça, es republican que servar las conquistas d'un dictator?). Per çò qu'es de la Republica, a 150 ans, e podèm dire que sens los occitans… seriá plan diferenta. Pas d'Emile Combes, pas de lei de 1905, per exemple. Mas sabi pas se lo contengut de la republica t'interessa ; pensi qu'es mai lo plaser de repetar lo mot a la mòda mantra. Balha un estil e bona consciença.

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article