Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Navarra oficializarà lo drapèl basco

S’agís d’una fòrça vièlha revendicacion del basquisme

| Urko Dorronsoro
Lo Bascoat es una nacion sens estat, qu’un tròç es administrat per l’estat francés e l’autre per l’estat espanhòl. Dins l’estat espanhòl es administrat per doas regions autonòmas amb un regim especial, son las comunautats autonòmas foralas del Bascoat e de Navarra. Lo primièr territòri es representat pel drapèl nomenat “ikurrina”, qu’es lo simbòl nacional qu’identifica tot lo pòble basco, del temps que la comunautat forala de Navarra es representada per un drapèl roge amb l’escut de l’ancian reialme.
 
Òr lo Conselh dels Pòrtavoses del Parlament de Navarra a aprovat una declaracion institucionala que s’engatja a “abolir al pus lèu possible l’actuala lei de simbòls e a s'avenir d'una nòva lei inclusiva, democraticament respectuosa de la pluralitat e de totes los simbòls sentits coma pròpris pels ciutadans de Navarra”. Aquò vòl dire que l’”ikurrina” vendrà tanben drapèl oficial de Navarra.
 
S’agís d’una fòrça vièlha revendicacion del basquisme, e d’un gèst simbolic fòrça poderós e tan revolucionari coma se las regions Nòva Aquitània, Provença-Alps-Còsta d’Azur e Auvèrnhe-Ròse-Alps decidiguèsson de s'apelar tanben Occitània e d'adoptar la bandièra occitana. Aran o faguèt i a longtemps.
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Joan Francés Blanc Estrasborg
1.

Ei normau que la banèra basca e sia presenta pertot en Euskal Herria.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article