Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Opinion

Paura cortesia

Alan Roch

Alan Roch

Responsable de l’IEO-Aude. Contaire,escriveire, cronicaire (ràdio, premsa escrita). Afogat de rugbi de 13.

Mai d’informacions
Los Monuments nacionals (franceses) anóncian una manifestacion Cortesia per la dimenjada de Pascas a la Ciutat de Carcassona. Pensatz que se cal regaudir d’una mesa en abans (per un còp) dins lo castèl dels Trencavèls dels trobadors e d’aquesta nocion de Cortesia (aquelas règlas de vida en societat e de relacion entre los òmes e las femnas) qu’amb Larguesa, Prètz, Jòi fa part de lor messatge d’amor?
 
Lo regaudiment serà de plan corta durada quand comprendretz que lo contengut de las animacions a res de veire amb los trobadors e la Cortesia: s’agís, de fait, de mostrar una sala d’armas medievala e de presentar las tecnicas de combat del sègle 13! Atal “los chivalièrs treparàn lo castèl e prendràn lor torn de garda”. A-n-aquel moment, benlèu que la poësia medievala occitana se transformarà en cants de soldats e de guèrra! Qun tristum: contra-sens istoric? non-sens cultural? peis d’abril un pauc poirit? travestiment del passat? mesprètz per la lenga e la cultura d’Òc amb un sol mot (desvirat) per faire local e exotic?




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Bertran de Bòrn Autafòrt
1.

E platz mi quan vei per lo pratz
Tendas e pabalhos fermatz.
E ai grant alegratge
Quen vei per champanha renjatz
Chavaliers e chavaus armatz.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article