Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

E tot aquò val lo còp?

| UN Climate change
Alan Roch

Alan Roch

Responsable de l’IEO-Aude. Contaire,escriveire, cronicaire (ràdio, premsa escrita). Afogat de rugbi de 13.

Mai d’informacions

Tèxte legit

  • Un còp, dos còps, tres còps: disiá qu’èra pas gaire! Un còp, dos còps, tres còps: disiá qu’èra pas pro! E quand ne sèm a 28 CÒPs, de qué nos demòra de dire?

  • Òrdre del jorn: Las discutidas d’una CÒP consistisson a s’avisar que los engatjaments preses a la CÒP passada son pas tenguts e que ven urgent de prene novèlas mesuras que se poirà constatar a la CÒP seguenta que son pas aplicadas.

  • L’art de la paraula: Tot l’art del discors es de faire una presentacion generala amb d’objectius bèls e planetaris tot en botant en resèrva la possibilitat per son país de faire en realitat çò qu’a plan enveja e que serà bon per l’economia. Per l’ecologia, veirem plan un autre còp…

  • Estonats: De segur, demoram petròli suls engatjaments per l’an pebre de sortida de las energias fossilas.

  • Visca la democracia: Aprèp aver dit bye-bye a Dubai e a son tan brave emir, la CÒP 29 se tendrà dins un país democratic que ven de faire mòstra de son biais d’assegurar la patz territoriala e l’amistat amb los vesins mas que ten petròli (ça que la): direccion Bakó en Azebaidjan.

  • Intelligéncia asimutada: Dos vinhairons audencs an fisat l’elaboracion de lor vin a la famosa (??!!!) Intelligéncia Artificiala. La brava obrièra anèt fins a dessenhar l’etiqueta e causir lo nom de la tinada. Paura destinada: la sonèron… The end! Probable per marcar la fin programada de la viticultura?

  • Pas de Nadal pels occitans: Dins las disparicions programadas dels temps de fèsta, se trapa la non-difusion de Viure al país per Nadal e Cap d’An. Las fèstas son interditas en lenga nòstra! Los ancians se sovenon que dins lo temps aquel periòde èra l’objècte d’emissions especialas que se fasián amb mai de mejans…

  • Penuria d’ensenhaires: Ven d’èsser publicada la tièra dels pòstes als concorses de recrutament de professors del segondari per l’occitan: CAPES: 3; CAFEP: 1; Agregacion: 1. Pauròts, brave monde, aquò cobrirà pas los besonhs que demandariá l’ofèrta generala de l’ensenhament de l’occitan. Aquò pausa una autra question grèva: es que i aurà pro de candidat-a-s per obrar al salvament de nòstra lenga?

  • Francés obligatòri: Los basques, amb unas bravas manifestacions, se son obtengut lo dreit de passar espròvas del brevet dels collègis en euskarà. Los servicis de l’Educacion “nacionala” remeton pas en causa aquel dreit mas vòlon impausar, al nom de l’egalitat entre los/las candidat-a-s, la fornidura dels subjèctes unicament en francés! La vertadièra egalitat es pasmens que la lenga del subjècte e la de las responsas siá la meteissa!

  • A taula (o: Passatz vòstre camin!): Vist un novèl restaurant del centre de Carcassona que prepausa un caçolet… vegan.

  • Indians col(h)onizats: Avèm ja saludat dins aquesta cronica los sostens del TFC, los Indians, que mancan jamai d’interpretar lo Se Canta. La direccion americana del club a plan comprés lo messatge e lo besonh d’enrasigament dins lo territòri. Atal, tota la contrada es cobèrta d’afichas que dison: TFC: All we want for Christmas is you!

 

 

Copista Roch

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article