Bandièra01 1180x150: La Passem

Opinion

Reformar per reformar...

| Ludovic Marin

Dempuèi d’annadas, los govèrns que sián d’esquèrra, de drecha o escambarlats entre los dos an pas qu’un mot a la boca: reformar. L’an talamai emplegat qu’es a se demandar de que vòl dire encara. Devèm tornar a son sens primièr.

Se nos en tenèm al diccionari Larossa, a l’intrada: “Réformer, trobam en 1: Faire subir à quelque chose des modifications importantes destinées à l’améliorer: Réformer les institutions.” Quora un govèrn novèl es nomenat, li cal reformar per reformar.

Se prenèm l’Educacion Nacionala dempuèi 1975, i aguèt la reforma Haby, venguèt puèi la renovacion del collègi amb l’Alan Savary en 82, puèi seguiguèt Jospin amb sa lei d’orientacion sus l’educacion. E parlèm pas de las reformas entre 93 e 2005 del Francés Bayrou e de la Segolèna Royal. Lo Francés Fillon amb sa lei d’orientacion per l’avenidor de l’escòla en 2005. En 2009, lo Luc Chatel e la reforma del licèu. Arribèt puèi, en 2013, lo Vincenç Peillon amb sa lei de refondacion de l’escòla de la Republica e la reforma dels ritmes escolaris. La Najat Vallaud-Belkacem en 2016 reformèt ela tanben lo collègi. En 2018 lo Joan-Miquèl Blanquèr butèt son “Mieux apprendre pour mieux réussir” et “L’école de la confiance”. En 2023 lo Gabriel Attal faguèt pas votar de lei mas se botèt a decretar.

E n’oblidi. La tièra es luènh d’èsser menimosa. Mas tot aquò, fin finala, perqué? Totes vos diràn, de sembla bona fe, per melhorar lo sistèm. E figuratz-vos que l’an talamai melhorat lo sistèm que L’Educacion Nacionala Francesa se tròba al 23ièma reng del classament PISA. Una ben marrida plaça. Tot aquò per aquò! diriá l’autre. A l’evidéncia, podèm afortir qu’aqueles reformators, an pas capitat lor prètzfach. Benlèu èran e son de mariòtas al servici d’un sistèm ben pus poderós qu’eles que los despassa.

E vaquí que la setmana passada, lo President nomena a l’Educacion Nacionala una ministra encargada tot a l’encòp dels Espòrts, de la Joinessa, de l’Educacion Nacionala, dels Jòcs Olimpics e Parolimpics. Lo ministèri de l’Educacion Nacionala s’ameritava ben melhor: una ministra o un ministre a temps plen. Amb una ministra que macroneja contra son pròpri ministèri es pas deman que se reviscolarà lo grand malaute. E pasmens, l’escòla es lo carastèl de la Republica. Mas es totjorn pus aisit de menar un tropelada d’ases qu’un tropèl de saberuts.

Esperam, sens esperar la luna, aquelas reformas revolucionàrias...

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

cissonet occitània
1.

Mèfi ! En fisica una "revolucion" es quora sias tornat a la posicion qu'aviàs a la debuta.
E aprèp comprenes perqué tot aquò sembla d'avançar pas...

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article