Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Lo messatge eternal de França al Mond segon Manuel Valls

Manuel Valls a ja dich adieu a la politica francesa per se consagrar a sa candidatura coma cònsol màger a la comuna de Barcelona. Dimars passat, l’èx-primièr ministre francés faguèt son darrièr discors a l’Assemblada Nacionala francesa en soslinhant las valors de la Republica francesa. “Son un messatge eternal de França al Mond e a Euròpa. O defendèri aicí e o anarai defendre dins una autra vila”, çò precisèt.
 
Valls es arribat a Barcelona amb sas "valors republicanas" mas en defendent la Monarquia espanhòla contra los que son a bastir la Republica catalana. L'èx-primièr ministre socialista es vengut dins la capitala de Catalonha de la man d'un partit que manifèsta amb Generacion Indentitària e que defend la monarquia dels Borbon.
 
Aquò rai! Las valors eternalas de la Republica Francesa que Valls vòl portar a Barcelona son de valors qu'en Espanha a totjorn defendudas solament l'extrèma drecha franquista o borbonista e qu'en Catalonha refusa la majoritat del pòble.  D’efièch, la bastison de la Republica Francesa s’es dreiçada sus la negacion e la liquidacion de totas las culturas e lengas qu’aguèron lo malaür de se trobar dins l’Exagòn e sos territòris d’otramar.
 
Còrses, canacs, martiniqueses e occitans, entre d’autres pòbles, nos a calgut renonciar a nòstras nacion e lenga al benefici de la lenga e la cultura francesas. Nos en demandèron la permission? Segur que non. França, que se vanta mondialament d’èsser lo brèç dels Dreches Umans, es pas autra causa qu’un Estat culturicida e opressor.
 
Nosautres o sabèm ja. Ara, Valls o explicarà als barceloneses e pels catalans del sud França ne perdrà sa masca. Nos estonariá pas brica que Valls quitèsse lèu Barcelona del meteis biais qu'a quitat França: “amb lo quitran e las plumas”, coma disiá metaforicament son ancian camarada Olivier Faure del temps que los barceloneses s’exclamaràn: "Santa Desliurança!"





abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
11.

Hau a pasturar, i a no emprenyar, que aquí dubto que el reclami algú, i no se que vol aparentar però aquest de Català ben poc, un oportunista, i mes amb cs, que la cosa ja passa de taca d'oli.
fora els mals goverants i:
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 1
  • 0
Emmanuèl Isopet
10.

"un messatge eternal de França al Mond e a Euròpa. O defendèri aicí e o anarai defendre dins una autra vila" VANITAS VANITATUM OMNIA VANITAS.
Gausi pas plaçar lo SIC TRANSIT GLORIA MUNDI, que de glòria ne vesi pas fòrça estacada a la persona esclairada per l'article.

  • 6
  • 0
Balmes
9.

#6
s̶i̶á̶ ̶d̶i̶s̶e̶n̶t > se-disent = autoproclamat-ada, pretendut-uda. Fauta fòrça espandida deguda a l'omofonia de las formas francesas "soit" e "soi" (fr. soi-disant ≠ s̶o̶i̶t̶-̶d̶i̶s̶a̶n̶t ).

https://www.locongres.org/fr/applications/dicodoc-fr/dicodoc-recherche?type=fr-oc&dic%5B%5D=LAUS&q=soi+disant&q2=&submit=Rechercher

  • 3
  • 1
Alaric
8.

Lo republican es ara aparador de la monarquia ...
Un jornal frances raporta qu a una taula ont era convidat per la borguesia del partit de ciutadanos aquesta monaca de politicalha oportunista sens paraulas claras a criticat son auditori per amor qu era pas una borguesia capable de dirigir ni mai de far quicon d autre...
Vaqui una bela soscadissa venent d un ome d esquera al setvici del pople.
De segur que coma conse de Barcelona lo territori anira cap a la democracia dins la dralha del respecte dels drechs umans et de las noblas valors dictat per la condicion superiora d un pichot technoctate incapable d anar dusqu al cap de sas responsabilitats d elegit...

  • 4
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article