Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Sèt ans de Jornalet

Lo 31 de març de 2012, nasquèt Jornalet. Fasiá de temps que l’èrem a aprestar e decidiguèrem aquela data per lo far nàisser al moment de la granda manifestacion per la lenga occitana que se teniá a Tolosa. Sèt ans son ja passats e non demòra que l’opcion de contunhar e d’anar mai luènh.
 
Sèm pas las personas mai apropriadas per o dire, mas avèm la percepcion que per fòrça occitans, legir aqueste quotidian es una abitud de cada jorn o de cada setmana. Aquò es justament la tòca que tot mèdia cèrca e podèm doncas afirmar qu’avèm atench una partida importanta de nòstra tòca. Volèm, doncas, grandmercejar los legeires, los collaboradors, los redactors, los opinants, la còla del conselh lingüistic, lo corrector e los amics que nos ajudan a far avançar aqueste projècte; e, solide, los anonciaires que nos ajudan a finançar e las institucions que nos donan tanben un còp de man e l’associacion dels Amics de Jornalet. Res de tot aquò seriá pas possible se manquèsse un dels elements qu’avèm mençonats.
 
Lo numèro sèt nos agrada e mai es un simbòl d’Occitània[1]. Es per aquela rason qu’avèm aviat lo concors literari de las Minutinas e que donarem un prèmi al melhor article d’opinion. D’autre caire, avèm publicat una revista en papièr que conten una seleccion dels melhors articles de 2018 e que serà mandada als sòcis de las associacions que sostenon Jornalet. La revista se pòt crompar amb dètz èuros per cada exemplar e lèu ne farem la distribucion per las principalas associacions, botigas e librariás del país.
 

 
Estatisticas
 
A l’escasença d’aqueste anniversari, volèm ofrir qualques donadas sul jornal. Pendent aqueles sèt ans son passats per las paginas de Jornalet mai d’1,74 milion de vesitaires qu’an dobèrt 4,41 milions de paginas. Dins la darrièra annada son arribats a las paginas de Jornalet 75 000  legeires nòus en mantenent la mejana del milièr de legeires per jorn. Aquò es pas marrit per un mèdia en lenga minorizada!
 
Avèm de legeires per tot lo Mond, mas la granda majoritat son de legeires que vivon en Occitània. E mai Barcelona siá la primièra vila en nombre de legeires, aquesta es seguida de París, Tolosa, la Val d’Aran, Colomèrs, Engoleime, Montpelhièr, Lion, Valéncia, Bordèu, Girona....
 
Per estats, França es lo que pòrta mai de legeires a Jornalet, un 48,57%, seguida d’Espanha amb un 36,40%. Itàlia nos pòrta a pena l’1,39% dels legeires, çò que nos fa veire que nos deuriam sarrar mai de las Valadas e de la Gàrdia. Cal dire que long d’aquestas sèt annadas sèm estats legits dins totes los païses del Mond manca Centreafrica, eSwatini, la Guinèa Bissau, Lesotho, Libèria, Malawi, lo Sahara Occidental, Sierra Leone, lo Sodan del Sud e Tatgiquistan.
 
Una donada fòrça considerabla: l’82,4% que vesitan lo sit de Jornalet i tornan dins lo futur. Es un naut gras de fidelizacion que nos rend plan gaujoses.
 
 
Los Amics de Jornalet
 
Après lo miracle d’aver viscut sièis ans sens cap de finançament, l’an passat nos arribèt fin finala una ajuda pas brica mespresabla de la Generalitat de Catalonha, qu’esperam ongan tanben.
 
Totun, çò que fa venir vertadièrament possible aqueste jornal son las contribucions individualas, los dons que nos pervenon per PayPal, e los sòcis de l’ADÒC (associacion de drech catalan) e de l’associacion Los Amics de Jornalet (associacion de drech francés). Se vos i sètz pas encara marcats, o podètz far aicí: jornalet.com/socis 
 
 
 
 
 
[1] D’un caire, trobam las originas de la lenga occitana dins un territòri qu’a la fin de l’Empèri Roman èra administrat per la Diocèsi de las Sèt Províncias (Dioecesis Prouinciarum en latin). D’autre caire, una estela de sèt rais es ara lo simbòl que completa lo drapèl nacional al costat de la crotz occitana. Aquel simbòl representa las sèt províncias occitanas, segon Francés Fontan. Correspond pereu a l’estela del Felibritge, lo movement amb sèt fondadors que se creèt a la fin del sègle XIX a l’entorn de Frederic Mistral per organizar la salvagàrdia e la promocion de las lenga e cultura occitanas amb un  programa patriotic, lingüistic e literari. E mai uèi sián sièis, lo Felibritge s’organizèt longtemps en sèt mantenenças.
 




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
8.

Moltes felicitacions per la fita, aguanteu! ja falta menys, la situació a dalt i sota dels Pirineus, canviarà, això es a tocar, potser soc optimista, però la cosa canviarà molt i aviat.
Optimisme, i alegria, i sinó a seguir lluitant fins a aconseguir-ho.
Molta, molta sort i a no defalllir, això no està en el nostre ADN.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 1
  • 0
Serradell
7.

Mandèri 50 euros. Uèi, ai recebut cap dels 5 numeros de Jornalet.

N'ai besonh per un cors d'occitan per adults !


Mercés

  • 1
  • 0
oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Apraquital, tresena tenda apèi lo tuc còsta lo riu....
6.

#4
tèèèè atcha t'ai trobat un jòb coma se dits ara :
http://www.lefigaro.fr/societes/la-nasa-vous-paie-16-500-euros-pour-rester-couche-pendant-2-mois-20190330

  • 0
  • 0
oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Apraquital, tresena tenda apèi lo tuc còsta lo riu....
5.

#4
Cresi pas que siaguessa del FBI o de la CIA ! Es un sistem de destrar per fin de n'en tirar çò melhor de vèire ont siais e çò que convent de melhorar rapòrt a las amiras definidas!
s'emplega dins mantuna entrepresas e es brica novèl.

  • 3
  • 0
Pitaluga
4.

#2 Es un questionari del FBIo de la CIA?

  • 2
  • 7

Escriu un comentari sus aqueste article