Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

editorial

Trabalh, familha, pàtria

Quand nos arribèt en març passat la pandemia de la covid-19, Occitània coneguèt diferents biaisses d’agir segon lo modèl dels estats qu’administran lo país nòstre. Itàlia, al contrari de França e Espanha, es pas un estat tan centralizat e esitèron pas a confinar lo centre economic, Milan, distint del centre politic, Roma. Las administracions francesa e espanhòla an pas volgut “sacrificar” París e Madrid e ara avèm lo desastre qu’avèm. Es atal que, franc de las Valadas, sèm tornats intrar dins una seguida de mesuras restrictivas a causa de la covid-19. En Aran an tornat barrar bars e restaurants del temps que s’es decretat un cobrifuòc de 21h a 6h a Tolosa, Marselha e Montpelhièr e que dins la rèsta del país an enebit las reünions privadas.
 
Dins l’estat francés, las mesuras las anoncièt lo president de la republica, Emmanuel Macron, dins un discors que semblava lo d’un emperaire a sos subjèctes. “Ai besonh de cadun de vosautres”, çò disiá Macron mentre que presicava la negacion de la libertat e a l’enaurament de la nacion. Per lo resumir en tres mots: trabalh, familha, pàtria.
 
Mentretant, la redaccion de Jornalet avèm consultat los vejaires de qualques epidemiològs per saber lo vejaire dels scientifics e avèm constatat que i a una mesura que totes prepausan e que cap de nòstras administracions prevei pas: de plans de testatges massisses. Es possible e eficaç, e endacòm mai (China, Corèa, Japon) s’es demostrat que fonciona. Mas es car. E coma d’abitud, sèm totjorn los meteisses que pagam las crisis. An preferit de punir los petits sectors economics e de negar cèrtas libertats a far d’estalvis dins d’autres budgets estatals mens indispensables.



abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

gilós pietadós
4.

#2 beròja demonstracion de censura, com pertot aulhors.

es totun curiós que tanlèu la doxa paniquista es contestada, los partesans de l'espant sanitari perpetuau an recors imediat a l'insulta e a la censura. aquò a tots los nivèus, com una ersa suberpotenta de propaganda incontestabla.

e mentrestant las questions fondamentalas son pas resolvudas, e los mediàs d'ont que siin s'esforçan berament d'i soscar pas :

- quins investissaments son estats hèits dens los ospitaus dempuish lo mes de marc ?
- quinas relacions entre poder politic, scientific, mediatic, e los laboratòris comerciaus ?
- quí s'aprofita financèirament e materiaument daus acantonaments e de las restriccions de libertat ?


  • 1
  • 1
Lo Jai
3.

#2 Ben non, per un còp nos ditz pas de bestiesas aquel papioli . E trapi pus que dobtosas, per pas dire artificialas, aquelas tombarèlas de pocejadas rojas que li son escampadas sus lo morre.

  • 1
  • 0
Abram Auvernha
2.

#1 Papiolejadas nècias... per pas chamjar...

  • 8
  • 0
papioli
1.

Tornam dire, tots ensemble aquelas frasas :

lo Covid 19 vai nos tuar, lo covid 19 vai nos tuar, lo covid 19 vai nos tuar......
Lo Covid 19 entraina una crisa economica, lo covid 19 entraina una crisa econompica.....
Lo Covid 19 laissara de las sequelas ireversiblas, lo covid 19 laissara de la sequelas ireversiblas......
Dayus vacins, daus vacins, daus vacins....
daus tests, enguera daus teste e enguera e enguera.......
Los scientifics son tots unanimes sur la dangerositat d'aquel virus coma de las mesuras preventivas.
Los scientifics son tots d'accòrd, d'accòrd, d'accòrd......
Los jornalites son tots d'accòrd, los jornalistes son tots d'accòrd.....
Los politics son tots d'accòrd, los politics son tots d'accòrd.....

Tot vai plan; i a ren a dire. A los que volan auvir, adiu siajan.

  • 7
  • 30

Escriu un comentari sus aqueste article