Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

editorial

La “negligéncia” e lo “malastre” de Macron

Lo president de França, Emmanuel Macron, reconeis qu’agantèt la covid-19 dins “un moment de negligéncia” e “de malastre”, dins un vidèo autoenregistrat amb son telefòn mobil de son isolament estant. Dins son messatge, Macron promet “de rendre compte cada jorn de l’evolucion de la malautiá” e assegura que de son isolament estant —ont passarà lo jorn de son anniversari— contunharà de gerir los afars corrents, en ligam amb lo primièr ministre, lo govèrn e sa còla. A mai, fa una crida a respectar las mesuras de proteccion, qu’el a pas seguidas.
 
Dijòus, nos assabentèrem que Macron èra estat testat positiu de la malautiá. Se faguèt una PCR al començament de la setmana perque aviá de simptòmas de la malautiá. Son infeccion a compelit a l’isolament un fum de mond que Macron aviá rescontrat, dont los dirigents luxemborgés, Xavier Bettel; bèlga, Alexander De Croo; portugués, António Costa e espanhòl, Pedro Sánchez; e tanben lo president del Conselh Europèu, Charles Michel.
 
Aquel “moment de negligéncia” que lo confèssa Macron dins son vidèo es una vertadièra mesa en question de son autoritat. Lo president francés a pas seguidas las mesuras qu’el meteis aviá impausadas a sos ciutadans. Agantèt la covid-19 dins un sopar de mai de sièis personas que durèt fins a mièjanuèch, en plen cobrifuòc.
 
Al moment que l’estat francés despassa la chifra de 60 000 mòrts per covid-19 dempuèi lo començament de la pandemia, un president que seguís pas las recomandacions que fixa a son pòble pòt pas dire qu’a agantat la malautiá dins “un moment de negligéncia” e “de malastre”. Mas se Blanquer demissionèt pas après aver creat un sindicat de liceans per el, cresètz que Macron assumirà sas responsabilitats? Sembla que contunharà de parlar al pòble coma se foguèsse un emperaire, del temps que sa polícia a de mai en mai d’impunitat per tabasar e mutilar las personas que protèstan o que pòrtan una masqueta mal plaçada.
 
 
   
 


abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

La rèba o lo colerà
5.

Votar de leis, si ben ! Votar per d'amòris que nos pretendon representar per sempre mai nos decebre : pro, que basta !

  • 8
  • 0
Pitaluga
4.

#2 Passarà a la trapa ?
O cal esperar. La petèga ont sèm es lo fruch de las estartèps de tota mena e de l'ultraliberalisme caluc que defensa aquel amòrri.
Ara, los Attali e consòrts an pro d'influéncia per lo no tornar impausar. Amb unes mèdias que repàpian la sola politica possibla a la Thatcher e que mantenon pro naut l'extrèma drecha perque la victòria al segond torn siaga assegurada..

  • 7
  • 0
Lutèce, Paris, Paris....
3.

Lo Napoléon-Jupiter de la start-up nation s'es agantat lo coronavirus ? Me'n foti autant que de son eleccion de farlabica. De tota mena dins pauc de temps aquel arlèri passarà a la trapa coma los autres. E serà remplaçat per un autre clone, rei de Parisiania, que serà autant jacobin e parisiano-centrat que los d'abans.

  • 10
  • 0
Papioli
2.

A! que l'òm es plan dins los braçs de son dictator. Pus besonh de pensar, de calcular. Om lo planh: , Es la punicion que merita per pas aver respectat sas consinhas.
I a ben daus oppausants, daus dissidents, daus manifestants mas Jornalet los snòba, los viesa de naut.
Macron es lo messie; lo vacin es lo Messie.
Aquela societat tròba sas limitas au jorn d'uei. Lo progres social e tecnologic a pas aportar lo bonor qu'avia prometut. Viven, uei, l'apocalipse daus temps biblics. L'apocalipse es la fin d'un monde pas la fin dau monde. Totas las pensadas, las creissenças de l'umanitat devan disparaitre; los sistems economics e financiers asseguran pus un revengut a tots ni la proteccion de la planeta. Ente son las ideologias dau socialisme, comunisme, ecologistes que devian levat lo monde d'en bas. Son estadas vidadas de lòr substança e recuperadas per lo poder mondial en plaça.
Dins las annadas 1950 lo slogan eran per los dictators comunistes "tot nacionalisar" e per los dictaurors de l'Occident " tot privatisar". Aitau los Estats -Unis an privatisat meme lo governament e en a confiat la gestion a una societat privada. Aquela societat gera lo monde entier per l'intermediari de totas las instanças internacionlas. Trump a permis au govrnament de recuperar una partida dau poder e a nacionalisat la CIA, La FED ( banque nacionala) e d'autres. Las elections son truquadas dins tots los pais perque utilisan de las maquinas electronicas qu'an la possibilitat de far passar daus vòte d'un candidat sur l'autre e aquelas maquinas son vendudas a tots los qu'an en fach la demanda. L'eleccion presidenciala en França a benleu estatada truquada.
Alaidonc catam tot çò que se passa a d'aquel niveu e demorat dins nòstra grisalha.

L'apocalipse appella a una autra gestion de la Terra e benleu a una reparacion istorica de la crotzada contre los albiges. Es una autra istòria.

  • 3
  • 15

Escriu un comentari sus aqueste article