Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Dètz ans de Jornalet: pensar globalament, agir localament

| Michal Jarmoluk
Lo 27 de novembre passat, se tenguèt un acamp de legeires de Jornalet per videoconferéncia amb la tòca d’amassar d’idèas, de suggestions e de proposicions per festejar en 2022, se la covid o nos permet, los dètz ans d’aqueste quotidian en linha.
 
L’idèa retenguda d’aquela amassada foguèt de far de petitas celebracions en tota Occitània, dels Alps als Pirenèus. Per o far, farem tot çò possible per èsser presents als eveniments màgers de la cultura occitana coma l’Estivada, lo Prèmi Ostana, la Quinzena occitana d’Agenés, Aran per sa Lengua, l’Escòla Occitana d’Estiu, Festen’òc, Hestiv’òc, etc.
 
A mai, se prepausèt de metre en contacte los legeires de las divèrsas encontradas per que se coneguèsson e poguèsson organizar localament un rescontre, s’es possible amb una velhada, en nos ofrir un lièch per dormir una nuèch. Per ara se son prepausats de coordenadors per acampar los legeires d’Agenés, d’Albigés, de Bearn, de Gironda, del País Tolosan e de Peiregòrd. Per tant, sètz pregats de vos marcar dins aqueste formulari en indicant vòstre e-mail, vòstre nom e vòstre parçan.
 
Nos agradariá de consagrar l’an 2022 a celebrar lo desen anniversari amb nòstres legeires, pr’amor que sètz la pèira cantonièra que sosten tot lo projècte de Jornalet.

 
 
 

abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Carles F. Sanhac de las Aucas
4.

#3 Non solament nòste amic Lachaud lo legis mai nos fai lo plaser de balhar son avejaire illuminat sus l'actualitat a chasque fes, qu'un astre qu'avèm!

  • 8
  • 3
Pitaluga
3.

#1
Enfin... a vos, vos interèssa ja que lo legissètz assiduament...
E amb ieu, ja sèm dos.
Que ieu sàpia, doas personas es un pauc mai que degun.

  • 11
  • 1
JP la rapieta
2.

#1

Degun per vos areprochar de prejar un estre que degun pòt veire, un estre 'catat dins los ciaus grands, un estre sens fòrma, sens pareisser, sens sabor, breu, la granda vacuitat cosmica.

Que v'autres faguessetz de las « meditaci's emb lu sacrat » tant e tant que iò desiratz, me songe que degun vai vos dire quau-que-siàia, mas, quante la pregiera « marcha » pas, quò es pas tant que lu restant de l'umanitat siguesse « non quilhat segond los vòstres deliris », quò es beleu nonmàs que una tala faiçon de concembre lu monde e la daus fanatiques e, que i a res amont naut per vos escotar prejar o meditar.

JPB

  • 6
  • 1
pierre lachaud
1.

Jornalet continua dins sa politica de mediocritat emben un culturau qu'interessa pus degun.
Un jornau titrava que dins la conquista espaciala d'uei, chaldria una etica. Pertqué i a pas d'etica dins la sciença espaciala? Si mas es una etica que se limita a la securitat tecnologica. Benleu que li a v-una que dich que fau pas far coma los consquitadors dau temps de la colonisacion americana, mas quò vai pas pus lonh. E dins nos governaments e institucions dichas democraticas a saber s'i n'i a v-una e si vai pus lonh. E per chacun d'entre nos, nòstra etic se limita a que? La sciença a fragmentat la societat e a creat de las disciplinas talament nombrosas qu'una chata i tornaria pas trobat sos petits. L'òm a perdegut lo sens de la globalitat e sem tombat sens se rendre compte dins un materialisme mercantile que nos fai pensar que la vita es de far : far un paisan, far un obrier, un tecnician , un ingenior, un medecin, un infirmier, un literari, un filòsofe....Aitau avem oblidat lo tot.e per compensar un manca d'amor sem tombar dins lo pareissere la competicion.

Avem cregut educar nos goiats mas l'educacion es mas un un mòde d'utilisacion de la vita coma la notiça tecnica que reçaubam quand crompam una machina. La vita es autra causa. Es una experiença per la relacion. L'etic de la vita es de s'aimat, aimar los autres, aimat lo monde, autrament dich se respectar, respectar l'autre, respectar la planeta ente vivam.. L'etica de la vita es d'eser uros e espandre l'amor alentorn de se. Au mens la religion catolica demandava a Diu de nos acordar nòstra pan de tots los jorns e pas un vaccin. Lo materialisme nos a elonha de la partida psicòlogica, de la consciença de tot çò que fai que sem un uman per lo diferenciar d'un esser sens consciença.
Lo monde d'uei nos dmanda de quitar aquel biai materialista, sens amna per descrober nòstra partida interiora, çò qu' i a de pus priond en nos.

  • 0
  • 18

Escriu un comentari sus aqueste article