Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Per que París escote la votz de Narbona

“Es venguda l’ora de far de politica”, çò diguèron lo 13 de novembre passat, una còla de militants de la causa occitana amassats a Narbona. “Avèm de promòure las idèas de descentralizacion, de desvolopament equilibrat dels territòris, de politica coerenta per lutar contra lo cambiament climatic, de defensa e de promocion de la lenga nòstra e d’autras encara”, çò disiá la declaracion politica que sortiguèt d’aquel acamp. Ara, vesèm las candidaturas occitanistas independentas que se fan per tot lo territòri occitan, dels Alps als Pirenèus, e remarcam que lo seme de Narbona a ben grelhat.
 
La comunicacion entre París e Occitània es totjorn unidireccionala. A París se parla e en Occitània s’escota, a París se produtz de cultura que se consuma en Occitània, e es a París que se pren gaireben totas las decisions politicas que concernisson Occitània. Degun poiriá pas imaginar una situacion invèrsa, qu’en Occitània se parle e qu’a París s’escote, qu’a París se consume de cultura producha en Occitània o qu’al país nòstre se decidisca las politicas del capluòc francés. Es aital que foncionan los imperialismes.
 
Una de las escasenças qu’avèm per ensajar de metre fin a aquela unidireccionalitat es de portar nòstra votz a París e nos far escotar. Las eleccions legislativas avenidoiras son un enjòc politic e una escasença de mancar pas, mai que mai ongan que l’occitanisme presenta de candidaturas fòrça interessantas dins una amira plurala e divèrsa.
 
Jornalet met sas paginas a la disposicion de totas las listas occitanistas que se presentarián a las legislativas francesas. Mandatz-nos vòstres tèxtes, comentaris, imatges, idèas, proposicions o quina informacion que siá, e o partejarem amb grand plaser amb totes los legeires.
 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Guihen de Mount-Pelié Lo Clapàs
8.

#1 Sabètz exactament çò qu'es, lo catarisme ?
Ieu soi ben content qu'aquela eresia fadada siá estada getada a las escobilhas de l'istòria.
E mai d'unes jorns me sentissi un pauc catar ieu-meteis (mas me cal combatre aquò !).

  • 1
  • 0
Guihen de Mount-Pelié Lo Clapàs
7.

#5 Ha ha, risolièr !

  • 2
  • 0
Guihen de Mount-Pelié Lo Clapàs
6.

#3 Ouh la la, òc òc òc, París ne tremola, aquò's segur !
Ha ha...
Me fasètz rire. Mercé.

  • 3
  • 0
Mai un pantais jornaletenc
5.

Paris completament despassat per lo deluvi de candidaturas occitanistas independentas que se fan per tot lo territòri occitan, dels Alps als Pirenèus. Aquesta situacion gaireben insurreccionala, partida de Narbona, que voldria remetre en question la comunicacion unidireccionala entre París e Occitània es d'ara endavant un dels problèmas màgers que se pausaran al govèrn novèl de Macron. l'Elisèu pensa jà a convocar lo consèlh de seguretat de l'ONU per l'ajudar dins aquesta crisi dolorosa e tras que grèva entre Paris e las provincias occitanas rebèlas.

  • 7
  • 1
Louis Dulac Marasme
4.

#3 Visca la "revulsió", en efecte...

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article