Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Las eleccions legislativas sus Ràdio Lenga d’Òc

La redaccion d’aqueste jornal trabalham totjorn amb de ressorsas plan limitadas. Internet fa venir possible que trabalhem ensems la redaccion a Barcelona, lo lingüista a Pèiralata, lo locutor a Peireguers e tota la còla de collaboradors escampilhats dels Alps als Pirenèus. Tanben o fan venir possible l’energia e lo vam que nos dona l’amor qu’avèm pel projècte. Malgrat nòstras limitacions, ensajam de prepausar cada jorn d’informacions que pòrten quicòm de nòu als legeires, siá un vejaire diferent de presentar una nòva, siá una informacion que los mèdias egemonics rapòrtan pas. En mai d’aquò, nos còsta de raportar de causas de mai verificar, mai que mai a una epòca ont las informacions falsas son fòrça presentas.
 
Un dels subjèctes que ne parlam plan pauc e que mai poiriá a l’ora d’ara interessar nòstres legeires es las eleccions legislativas. Ne voliam parlar, mas nos vesèm fòrça limitats per èsser a l’agach de tot. Pasmens, avèm agut l’astre de participar a un projècte lançat per Ràdio Lenga d’Òc de Montpelhièr amb la collaboracion de Ràdio País, Ràdio Occitània, Aquò d’Aquí e Jornalet. Es aital que comencèt dimècres passat una sèria de cinc emissions de mièja orada que prepausan un agach occitan sus las eleccions legislativas dins l’estat francés. Amassa abordam las generalitats politicas e los subjèctes de lenga, environament e mond del trabalh per Occitània. Son 5 emissions de mièja orada cada dimècres e se clavarà lo diluns 20 de junh, en seguida del segond torn.
 
Tot espaci lingüistic e cultural que vòl viure a de besonh de son espaci nacional de comunicacion. Occitània pòt pas èsser una excepcion, car un país sens sos mèdias a perdut son imaginari collectiu e sa vision del Mond, sequestras, perque recep e analisa las nòvas amb lo ponch de vista de qualqu’un mai. En mai d’aquò, los parlaires de la lenga, los que l’aprenon, los calandrons, los que l’aprenon dins l’escòla publica o dins d’autres encastres, e totas las personas que prèson la lenga del país, que la parlen o non, an drech d’aver de mèdias en occitan. Podèm dire —amb tota l’umilitat mas tanben sens complèxe— que los mèdias en occitan son de pèiras que fan partida del mur de sostenement contra la fin de nòstre pòble. Per aquela rason, saludam l’iniciativa de Ràdio Lenga d’Òc e mercejam tota la chorma qu’amassa podèm prepausar una informacion en occitan, a l’occitana e amb dignitat.
 
 
 
Escotatz la primièra emission


 

abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Esclòps Pernats esclòps abenats
9.

#5

Setz pas cresible ! Vau recaçar d'entresenhas sus çò que se diguèc al forum economic de Davos e fotez Poças roges.

Lo còp que ven las vos aniretz querre las entresenhas. !

  • 1
  • 0
Esclòps pernats, esclòps abenats
8.

#6
Bugada verda

  • 1
  • 0
Pitaluga
7.

#5
Gloria in excelsis Davos.

  • 2
  • 0
Pitaluga
6.

#4
Greenwashing.

  • 2
  • 0
Esclòps pernats, esclòps abenats
5.

Passat aquò çai-jos, s'auriá degut charrar del "forum economic mondial" de Davos que se ven d'acabar.

L'acampada d'ongan es estada presentada coma la mai importanta dempuèi d'aquestes cinquantas annadas de son existéncia.

Atal çà Giquèc Klaus Schwab.

Es aquíu que se fargar e se programa l'esvenidor

A l'azempre d'ongan, mantunas taulas redondas sus un fum de sicuts que ne trobaretz joncha aquíu :

En francés

La réalité augmentée, les monnaies numériques des banques centrales, la transition climatique dans les économies émergentes, l’empreinte carbone des cryptomonnaies, l’économie numérique, la diversité, l’équité et l’inclusion, les sanctions économiques, l’emploi dans la quatrième révolution industrielle, la transition énergétique en Chine, l’indexation environnementale, sociale et de gouvernance (ESG), la géopolitique, une taxe mondiale, les soins de santé pandémiques, la consommation responsable, le retour de la nature dans les villes, la Russie, ainsi qu’un discours spécial du président de l’Ukraine, Volodymyr Zelenskyy.


Coma ça disiá Joe Robinette Bidens ; lo pretz naut del gas se deu èsser celebrat coma estant partida d’una incresible transcion cap a las energias novelables.
Dich d’un autre biais lo pretz naut del gas fa partida de la planificacion del Great New Deal e lo burèu politic de Joe Robinette i participèc.

Un brave sassic que fusquèc la declaracion de Julie Inman Grant comissari en carga de l’eSafety : la libertat d’exprecion es pas la libertat per totis e anem tornar calibrar tota una parrugada de drechs de l’òme en linha de la libertat d’exprecion a l’aparament de las violenças en linha.


Coma ça diquèc Ludwig Von Mises : " los planificators centrals son totjorn d' autoritaris qu'an la tissa d'espotir los plans dels individus."

  • 1
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article