Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Convivéncia

| Alejandro García / EFE
Dimars passat, la seleccion de fotbol de Marròc eliminèt la seleccion d’Espanha de la mespresabla Copa del Mond de fotbòl que se debana en Qatar. En Marròc, mentre que lo rei d’aquel país festejava publicament aquela victòria, dins lo Rif i aviá de manifestacions per exigir la libertat dels presonièrs politics, contra la pauretat e la manca de libertat. Mentretant, sul terren esportiu, los jogaires brandèron un drapèl de Palestina qu’èra pas qu’un messatge al monarca qu’en 2020 normalizèt sas relacions amb l’estat d’Israèl.
 
D’aquel temps, per las carrièras de Barcelona e de las principalas vilas de Catalonha se produguèt quicòm que nos agradariá de raportar. Los luòcs tradicionals ont se festeja las capitadas de l’FC Barcelona èran clafits de mond que festejavan la victòria de Marròc en brandant de bandièras d’aquel país, de drapèls palestinians e de drapèls independendistas catalans. Foguèt un fenomèn sociologic impressionant de plena convivéncia. De soslinhar las declaracions a la television de Barcelona d’un jove dich Youssef Joudi que festejava e que son vidèo es vengut viral sus Internet:
 
“Es impressionant, aquò se passa pas qu’un còp dins l'istòria. Nosautres sèm senats, sabèm ont sèm, que sèm en Catalonha e que sortirem festejar d’un biais senat. Es çò que fasèm totjorn [...] Mercés plan a totes los catalans qu’accèptan que nosautres gaudiscam d’aquesta fèsta e que ne gaudiscan eles amb nosautres. Free Palestina totjorn”
 
 
Las paraulas d’aquel jove rompèron un fum de prejutjats e tresvirèron talament los rets socials que l’endeman foguèt convidat al platèu de la television barcelonesa per parlar de la comunautat marroquina en Catalonha. 
 
La question que nos pausam es s’aquela convivéncia l’aguèssem poscuda veire per las carrièras de Montpelhièr, Marselha o Tolosa. E perqué.



abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ugenon
6.

Coma la brava convivença de dissabte passat aus Alischamps de París ?

  • 20
  • 5
Ugenon
5.

« La mespresabla Copa del Mond de fotbòl ». Lol !

  • 7
  • 2
Franc Bardòu
4.

#3 Abans la bugada de cervèl, seriá d'espanholistas assimilacionistas e supremacistas castelhans, puèi, un còp complida la bugada, passarián egalitaristas entre los pòbles, las lengas e las culturas ? E ben s'es aital, lor bugada es estada sanitosa… Lo nòstre afar serà mailèu de complir aicí la meteissa…

  • 15
  • 14
Sicap
3.

Lo subliminal apastura l’ideologia.
Es tot l’interès dels regionalismes, las causas i son talament caricaturalas que comprenes aisidament cossí fonciona una societat, dins los domenis de la politica e de la cultura.
En pedagogia pus simplament, almens dempuèi Socrates, lo mèstre daissa creire a l’escolan qu’a trobat tot sol çò qu’es en trin, en realitat, de li inculcar.
En politica se parla tot còp de lavatge de cervèl.
M’apensi qu’en Catalonha l’an facha la bugada.
Mas es pas nòstre afar.

  • 14
  • 16
Mèfi! 31
2.

Se França-Marròc que ven, se perd, dobti que le monde occitan se jonha als festejaires marroquins...

  • 17
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article