Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Los bons vòts per 2014

Comença una nòva annada e coma d’abitud es ora d’exprimir los bons vòts per ongan. La còla de Jornalet esperam que siá un bon an per Occitània. Volèm qu’ongan se dobriscan mai de Calandretas e mai de classas bilingüas dins las escòlas publicas. Esperam qu’aumente la senhalizacion bilingüa e qu’aumenten los corses d’occitan per adultes. Volèm que las eleccions municipalas se tradugan per un màger nombre d’elegits occitanistas dins las comunas del país; se se pòt faire, esperam de n’aver mai que jamai. Desiram que lo caumatge davale e que las perspectivas economicas se melhoren. Nos fisam tanben de que la crisi economica s’acabe e que los occitans quitem de ne patir las consequéncias.
 
Per rapòrt a França e al sieu govèrn, n’esperam puslèu pauc, mas esperam quicòm. Seriá bon que ratifiquèsse ongan la Carta Europèa de las Lengas Regionalas e Minoritàrias. Esperam que lo govèrn francés e lo president François Hollande apliquen qualques reformas descentralizairas, e que se tradugan per de poders executius e legislatius màgers per las regions. Esperam tanben que França resòlga plan sos conflictes militars en Africa e que s’acaben los combats en Mali e en Centreafrica.
 
Al nivèl europèu, veirem coma Escòcia e Catalonha decidiràn lor avenir. Independentament del resultat que sortirà dins cada país, los procèsses escocés e catalan son lo signe dels nòus tempses; arriban la prima dels pòbles e l’ensorrament de las estructuras estatalas caducas. L’avenir passa per la libertat dels pòbles e de las nacions, unidas en una Euròpa que siá lo baloard dels dreches umans, de la democracia, del progrès e de la benestança. Tanben pendent 2014 veirem d’eleccions europèas: desiram una màger preséncia d’eurodeputats occitans e amb una mentalitat occitanista. E nos cal reconéisser qu’esperam sustot de veire coma Aran, un país occitan, vendrà un territòri liure associat amb una Catalonha independenta, e coma l’occitan vendrà lenga oficiala d’un nòu estat europèu.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pierre Lachaud Dournazac (87)
1.

Voli per 2014 que la senta egleisa cat(olica, la senta egleisa sciença, la senta filosofia, la senta escòla,, la senta medecina, la senta istòria, la senta economia laissan lòr plaça a la Revolucion que monta, que monta..
mas que daus occitanistes formatats per aquelas egleisa podan pas comprener. A leu, benleu.

  • 2
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article