Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

S’Espanha es una democracia?

En 2006, Mariano Rajoy guidava una campanha del Partit Popular “contra Catalonha”. Amassèron per tot l’estat espanhòl 4 milions de signaturas en exigissent un referendum dins tot l’estat per poder votar contra l’estatut d’autonomia de Catalonha
En 2006, Mariano Rajoy guidava una campanha del Partit Popular “contra Catalonha”. Amassèron per tot l’estat espanhòl 4 milions de signaturas en exigissent un referendum dins tot l’estat per poder votar contra l’estatut d’autonomia de Catalonha
La separacion dels poders (legislatiu, judiciari e executiu) es una de las causas bonas que França a portat al Mond. En considerant coma principi basic que çò perfièch existís pas (e encara mens en politica), la separacion dels tres poders es la manièra mens marrida d’establir las nòrmas del jòc democratic d’una societat avançada. Totes los païses europèus se regisson per aquel sistèma, e fòrça autres estats del Mond o fan tanben. De fach, lo compliment d’aquela separacion es un bon indicador de la santat democratica d’un estat, de sòrta que los païses mai avançats an una division fòrça clara e impermeabla; al contrari los païses qu’an una tradicion democratica febla an de vias de connexion entre los tres poders, e convertisson aital lors estats en endreches ont i a pas de garentidas legalas ni democraticas, e lors ciutadans ne sofrisson.
 
Es lo cas d’Espanha, un país de recent passatge a la democracia après de decennis (e de sègles) de govèrns autoritaris. Espanha es un estat de democracia febla e las pròvas qu’avèm son mai d’una: lo govèrn espanhòl a clavat, dins las darrièras annadas, de partits politics, de jornals, d’entitats culturalas e d’associacions de tota sòrta. L’estat espanhòl es estat condemnat repetidament per de tribunals internacionals per sa tolerància a la tortura e sa volontat nulla de n’examinar las denóncias. De fach, fins a fa pauques ans, èra plan viu lo terrorisme d’estat qu’afectava la vida de fòrça ciutadans bascos, qualques unes residents dins l’estat francés. La corrupcion politica es lo signe d’identitat de la politica espanhòla, e fòrça particularament del Partit Popular.
 
Ara ne vesèm un autre exemple, d’aquel comportament pauc democratic d’Espanha. Lo Tribunal Constitucional (TC) espanhòl, que deuriá èsser l’arbitre de la situacion politica, es vengut una aisina de mai del poder politic espanhòl al servici de l’unitat de l’estat e de la repression del movement sobeiranista democratic catalan. Dins aquel sens, lo TC alterèt sas abituds per s’amassar a la demanda del govèrn de Madrid, e a fach justament çò que Mariano Rajoy, sens cap de vergonha, diguèt que fariá: suspendre lo referendum catalan del 9 de novembre. Lo resultat d’aquò es estat, coma es natural, que de mai en mai de catalans sián venguts independentistas, perque es pas mai solament una question identitària o economica: s’agís de viure dins un estat ont i aja un minim de garentidas democraticas e juridicas.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Quan governa lo pp lo fàstic és terribla, sembla tornar molt enrera . Mas açò ja se sap e tamben que quan ho fa lo PSOE la situació és melhur. E torna-m'hi, quan arriba lo torn del pp es nota molt lo franquisme. La veritat és que amb lo psoe és vivia molt milhor. E los voti pas.

  • 3
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
1.

Non ! Lo reialme d'espanha non es pas jamai estat una democracia, per çò que preten decidir la sòrt de pòbles que son pas espanhòls ni n'an pas d'o venir. Es pas tanpauc una democracia, estant sa politica judiciària respècte als presonièrs politics basques, situacion denonciada de longa per Amnesty International. Es pas tanpauc democracia, espanha, respècte a sa politica davant lo dreit de decidir del pòble catalan. Mas…

França tanpauc es pas una democracia, ni Grècia, ni mai Itàlia, per parlar sonque d'elas. Perqué ?

Quora las gents i vòlon una politica autra, una que sopause enfin frontalament al totalitarisme financièr del capitalisme mondializat, (coma en Islàndia, qué) , per exemple en votant majoritàriament "socialista", se manjan una politica de dreita a pro pena mens a dreita que quora vòtan majoritàriament a esquèrra. Vòtan contra un tractat ultraliberal europèu majoritàriament, e o se manjan dins las dents coma una fatalitat inexorabla ? Democracia, ont ès ?…

Tot contat, comptat e rebatut, e es çò meteis per espanha o Bretanha Granda, que i votèm a dreita o a esquèrra, i endurarem la dreita financiarsita, consumerista e productivista de tot biais. Tot aquel fais de dictaturas financiaristas e austeritaristas non se pòt pas qualificar de ramat de democracias, se'n manca !

E aquí rendut, per çò que n'es de frança, ai pas encara abordat lo dorsièr xenofòb en diable, ostentatòriament inegalitarista de las lengas e dels pòbles non-franceses al dintre del territòri de l'estat pretendut e afirmat fancés !

  • 11
  • 5

Escriu un comentari sus aqueste article