Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Lo 25 de decembre serà un jorn obrant?

| Jean-Louis Zimmermann
Lo jacobinisme es una malautiá politica cronica e contra ela solament i a de suènhs palliatius perque totjorn regrelha ailà ont mens òm o espèra. Aqueste còp, en aprofechant l’ondada antiislam avivada per l’extrèma drecha, los sectors mai reaccionaris jacobins an descadenat una ofensiva contra tot çò qu’aja de connotacions de tipe religiós, que siá crestian, musulman o bodista. Ara que sèm a la velha de Nadal an mes dins lor amira las grépias o preseps o presepis o betlèms.
 
Segon lo vejaire d’aqueles sans-culottes petrificats als tempses de la Revolucion Francesa, es inadmissible que los preseps sián plaçats dins de bastissas publicas. Es pr’amor d’aquò qu’an demandat que cap d’establiment public n’acuèlha en invocant una lei modernissima de l’an 1905. Lor miopia politica e sociala los empedís de veire que Nadal es pas mai una festivitat estrictament religiosa, mas que dempuèi de decennis a un fòrt compausant social e tradicional qu’es estat assumit d’un biais positiu per la granda majoritat de la populacion. Las valors que ne rajan, a prepaus, son innegablement positivas pel ben comun e son los enfants que ne gaudisson mai. Aquela realitat es encara mai intensa en Occitània, ont se pòt pas dissociar aquela partida del calendièr de la grépia. Una vila occitana, per Nadal, deu comptar amb sas grépias, son cachafuòc, e sos ornaments de Nadal; autrament seriá pas una vila occitana per Calendas.
 
En vesent cossí se debanan las causas, prevesèm que los jacobins gastats finiràn que demandaràn que lo 25 de decembre siá un jorn obrant, coma quin autre que siá, e que voldràn remplaçar aquela fèsta pel jorn que Robespierre se crompèt de bragas nòvas. En fin de compte, aqueles supausats defensors de la “libre pensée” an remplaçat lo culte religiós tradicional per un culte nòu a l’estat laïc, e lo venèran amb la meteissa fe e la meteissa passion. Ont i aviá abans la Verge Maria ara vòlon metre Santa Marianna. S’avisan pas que, en fin de compte, se regisson pel meteis mecanisme mental de dependéncia e de manca de seguretat que lo que se pòt trobar dins una autra religion quina que siá. Amen!

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
35.

És així com dissets en vostre editorial. L' estat revolucionari tuet capelans segurament, e los burgesses de Napoleon pon pon, posaren aquest dret de blasfemia,una colhonada.
És molt perilhós que Occitània pugui pas haver sos betlems ,sas festas, e sas costum, sa personalitat. Per exemple una altra causa és la cosina de l'oli., a Paris han molta mantega, e fan que tota la França hagin de manjar la cuina de la mantega. Una amanida amb pas d'oli és orrorosa. Una sardina de llauna amb mantega com mostren per les tv franceses, ha de ser vomitiva. Amb aquestes causes tamben és defensa Occitània.

  • 16
  • 0
Guilhabèrt de Castre Montsegur
34.

Las grèpias non son pas evangelicas, estant que los tèxtes que ne bastisson la tradicion populara son classificats coma apocrifes per la gleisa catolica, e los protestants ni los ortodòxes non los an pas tornat validar. Per quant als catars, consideravan que lo Crist s'èra pas pogut incarnar, mas son que donar semblança d'uman… Conclusion, los betlèms, coma o escrivètz, son de tradicions popularas e non pas evangelicas.

  • 3
  • 6
lachaud dornazac (87)
33.

Abandonatz lo modele materialiste e lo modele religios (i a un diu que vos punit, i a un sabent que sap tot). Atalatz -vos e atalatz l'occitanisme a tot çò qu'ai eretic. Sciencia, medecina, filosofia, religions, ideologia oficialas an tots lòrs martirs e lòrs eretics mai tan ben lòr inquisitor. Perque?
Legissetz los libres de Daniel MEUROIS e Ane GIVAUDAN que trobaretz sur Internet en tapant lòrs noms. I a un libre intitulat :" coma l'òm es passat de diu a Diu?". Dins lo mesme lam poriam dire que l'òm es passat de la sciença a la Sciencia; Lo comunisme devenguet lo Comunisme; la medecine devenguet la Medecina, la sciencia passet a la Sciencia; l'òme devenguet l'Òme (dau temps que las femnas demoravan emben un petit f).
Comprenetz que l'inquisicion religiosa es la mesma que l'inquisicion comubista o scientifica o ideologica. Aprestatz-vos a amassar, alentorn de Montsegur, tots los eretics dau monde.Avem lo dreit de pas vos catar darier lo sabent mas vostras pensadas d'uein que siajetz sabents o iletrats, religios o laics faran lo monde de deman, lo vòstre. Cambiatz vos pensadas e lo monde cambara mas pensatz pas lo contrari.

  • 0
  • 4
Gerard Joan Barceló Pèiralata
32.

#31 Grandmercé! :-)

  • 0
  • 0
Cristian FORMENT AGEN
31.

#30- Preni acte damb una sentida satisfaccion de vòstra pausicion pacifista, e jo tanben vos desiri un bon Nadal en companhiá de totes los vòstres.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article