Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

L’exemple basco

| Batera
L’Estat francés es un dinosaure esclerotic que gaireben se bolega pas, coma los mamots que son retrobats conglaçats qualques milièrs d’annadas après èsser enterrats jos la tondra siberiana. Mas de còps, contra tot pronostic, aquel meteis estat remembra qu’es un estat democratic que se reclama brèç dels dreches umans, e fa alavetz qualque gèst dins la bona direccion. O vesèm justament dins una nòva que publicam uèi sul Bascoat francés, ont la prefectura del departament dels Pirenèus Atlantics, amb sedença a la vila occitana de Pau, impulsa la creacion d’una comunautat de comunas que comprendrà totas las comunas del Bascoat Nòrd (Iparralde çò dison en basco) —e e las Bas Ador occitan—, que li autrejarà de competéncias en matèria urbanistica o economica e que ne reconeisserà lo caractèr cultural basco. Es lo primièr còp que França reconeis aquela realitat e que la dòta d’un encastre administratiu, e doncas politic, pròpri e estable. E mai, se dobrís la pòrta a la gestion de competéncias culturalas e lingüisticas.
 
La volontat del prefècte es explicita, pr’amor que reconeis “la populacion del Bascoat, la natura de las intercomunalitats existentas e lo desir dels representants politics de dispausar d’un governatge unic a l’escala del Bascoat”. Aquela declaracion, absoludament logica e normala en quina democracia modèrna que siá, es una autentica revolucion en França, ont per lo primièr còp la volontat democratica d’una comunautat es presa en compte pels arquitèctes de l’administracion publica e territoriala. La nòva comunautat deu intrar en vigor en 2017 après èsser debatuda e votada per las comunas concernidas durant l’an que ven.
 
Tot aquò es fòrça interessant en se, mas lo nuclèu d’aquela question, e que los occitans nos i deuriam veire rebatuts, es dins lo fach que lo movement basquista a trabalhat pendent de decennis d’un biais unit e constant per aténher aquela tòca. L’associacion Batera, qu’amassa d’institucions, d’associacions, de partits e tota sòrta de grops, es un exemple fantastic dins aquel sens. Solament lo trabalh eficient e constant fa fruch, e mai s’es de tèrme long. L’unitat d’accion sus las tòcas rasonablas e agantablas es la clau. Solament se cal metre d’acòrdi e començar de trabalhar. S’o an fach los bascos, perqué o podèm pas far los occitans?

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Felip Martèl Montpelhier
5.

Lo mot important es "tocas rasonablas e agantablas". Pensatz-l'i. Quan un a pas los means de sa politica, un a la politica de sos means, un laissa lo pantais de caire, un pensa e un trabalha.

  • 4
  • 0
Matieu Castel Marselha
4.

#2 Es una evidéncia... Per ma part, me pensi qu'es la soleta via de seguir.

  • 6
  • 0
Matiàs carcassona
3.

Nos cal una Candidatura d'Unitat Populara !

  • 10
  • 1
Valadier Jean-Charles Tolosa
2.

Ara, cal anar mai luènh que las grandas manifestacions e las associacions occitanas localas o tematicas.
La creaccion d'una amassada representativa de las associacions culturalas, politicas, sindicalas, entreprenarialas... que vòlon defendre la cultura e la lenga d'Òc es un pas necessària, per elaborar una plataforma consensuala, per organizar d'eveniments etc.
Los bascos faguèron, lo cal faire tanben.

  • 19
  • 0
Pirolet
1.

E coma totes los dinosaures, finirà per disparéisser. Es pas qu'una question de temps.

  • 9
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article