Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Sostengam la seleccion occitana de fotbòl

| Seleccion Occitana de Fotbòl
Divendres passat aqueste jornal publicava una nòva que nos es arribada per mejan de nòstres confraires de Nationalia, qu’avèm amb eles un acòrdi de cooperacion. Apreniam que se prepara en Sud-Tiròl l’Europeada, çò es, la competicion europèa de fotbòl de las minoritats ont Occitània es representada, gràcias al remirable talent de l’Associacion Occitana de Fotbòl (AÒF), que fa plan d’annadas que trabalha per jónher tot lo país dins una meteissa esquipa e dins un meteis esperit.
 
L’Europeada se tendrà al meteis periòde que l’Eurocopa dels estats, e de milions
d’occitans seràn plan atentius a las partidas e, sens cap de sòrta de dobte, l’immensa majoritat sostendràn “los blaus”. Del meteis biais, en Aran mantes sostendràn l’esquipa d’Espanha del temps qu’en las Valadas òm sostendrà Itàlia. D’autres occitans tot simplament ignoraràn l’eveniment, perque lor agrada pas lo fotbòl o almens aquela competicion.
 
Mas en aquela escasença volèm far una crida a venir totes d’afogats de la seleccion occitana de fotbòl. Per un còp, lo país del rugbi deu venir fotbolaire, en seguissent l’Europeada. La nòstra seleccion nacionala de fotbòl merita mai d’atencion de la part de totes: dels amators, dels mèdias e de las nòstras institucions. Los nòstres jogaires devon percebre un país que reagís rapidament a cada partida e una nacion esmoguda a cada gòl. Los occitans nos cal èsser melhor informats, nos cal seguir la nòstra esquipa e, se podèm, nos cal desplaçar per veire las partidas. Es imperatiu que nascan per tota Occitània de grops de suportaires organizats que fagan còire lo país. Devèm festejar las reüssidas e las comentar sus Twitter, sus Facebook, al bar, al trabalh, per carrièras... Son paucas las escasenças de rendre visibla Occitània dins lo Mond, e la nòstra esquipa nacionala de fotbòl n’es una excellenta ocasion.
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Guilhèm Thomas Tolosa
5.

Avètz pas dich que per occitània i aviá tanben una equipa feminina que participarà al torneg !

  • 0
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
4.

Minoritaries? Si a Catalunya som majoritaris, no som minoritaris, pertant, ja podem tenir sel.lecció oficial, i tothom igual és el mès normal, no?
Tot hi haixí a spain no ens soproten ni tan sols una sel.lecció, diüen que és il.elgal, i que va en contre la seva carta magne, i a frança igual, toquet els ..., és que no poden deixar viure en pau a ningú? Que els em fet? Si ja saven que som una nació, doncs a que aspiren? Per que els costa tan reconeixer la realitat?
Una cosa que he descobert és que al nostre estat opresor, no son gaire intel.ligents.
Visca la Terra...Lliure!
"Tàrrega".

  • 0
  • 0
Emmanuèl Isopet
3.

Sabiai pas que i avia una equipa femenina occitana. Fa longtemps?

  • 1
  • 0
Emmanuèl Isopet
2.

Farem correr la novèla!

  • 2
  • 0
Pirolet
1.

Ieu ne soi sòci de l'AOF

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article