Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

“Comuniem toteis ensems”

Los pòbles minorizats coma lo nòstre son sovent de victimas d’un nacionalisme exclusiu practicat pels estats minorizants, que cèrcan de destruire la diversitat culturala per se poder impausar. Los pòbles qu’an ensajat de se liberar en imitant lo nacionalisme exclusiu de l’empèri capitan mal, mas, per contra, los que valorizan la diversitat reüssisson ben. En Catalonha o an comprés, e es aital qu’avèm vist de femnas abilhadas amb un vel islamic brandir l’estelada en tot manifestar per l’independéncia de Catalonha dins un encastre de granda diversitat culturala. En Catalonha i a de musulmans que son d’elegits independentistas. Se lo movement occitan aviá aquela capacitat d’inclure totas las personas que se sentisson exclusas per la Republica francesa, auriam una societat inclusiva qu’auriá la legitimitat e la fòrça necessàrias per viure e decidir al país, per recuperar la nòstra lenga e cultura dins l’encastre d’una societat mai justa que valorizariá la diversitat culturala de totes los occitans. Es solament en defendent la diversitat lingüistica e culturala que podèm defendre l’occitan.
 
Legiguèrem diluns passat dins la tribuna de Domergue Sumien una critica del darrièr trabalh de Sèrgi Viaule. Es una traduccion vèrs l’occitan d’un libre original en francés d’Hamid Zanaz entitolat L’androna islamica. Aquel libre se presenta coma una pretenduda critica de l’alienacion religiosa, mas es un panflet islamofòb que desvolopa una vision primària qu’identifica islam, islamisme e terrorisme. Lo traductor nos a mandat lo libre a la redaccion de Jornalet. Dins la letra qu’acompanha lo mandadís, lo traductor prevei ben que ne refusarem la divulgacion e se mòstra condescendent amb la redaccion d’aqueste jornal, e mai se, segon el avèm “causit lo camp dels islamoesquerristas”. Viaule escriu tanben d’articles per Jornalet e los publicam amb grand plaser quand fan pas l’apologia del racisme e de la xenofobia. Per contra, aquela traduccion l’avèm recebuda amb grand chepic. L’occitan es una lenga que se bat per subreviure, e se pòt pas permetre de publicar de panflets que fomenten l’òdi contra d’autres occitans.
 
Nos inquieta fòrça l’islamofobia creissenta al país, que luènh d’integrar los centenats de milièrs d’occitans de tradicion islamica, ne potencializa lor exclusion e alimenta lo jihadisme. O disiam dins un editorial a prepaus dels atemptats de Brussèlas, se volèm arrestar aqueles masèls, cal considerar l’islam europèu coma un aliat que nos ajudarà a combatre lo wahhabisme. Mas nos inquieta mai encara l’islamofobia creissenta dins l’occitanisme, perque asira los occitans d’autras originas e d’autras culturas que patisson lo meteis mesprètz del jacobinisme que nos escana, perque es racista e deslegitima la lucha per la liberacion nacionala d’Occitània. Lo nòstre país lo bastirem totes los occitans ensems, sián de tradicion crestiana, musulmana o rastafari.
 
Legissiam dins un editorial de la revista Monato una reflexion escricha per un ciutadan bèlga que volèm partejar: “Aqueste matin quand tornavi a l’ostal jos la pluèja ai rescontrat una femna musulmana. L’ai saludada amb un sorire, e ela m’a tornat la saludacion amb un sorire de jos son vel. Aquò es estat la miá e la siá granda contribucion contra lo terrorisme”.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

ivan
11.

vegi com son tractades les llengues minoarias o qualsevol minoria als paisos islamics no es tracta de 'islamofobia' l´islamisme es una ideologia violenta i intolerant malgrat es veritat que no tots els musulmans siguin aixi.

  • 1
  • 2
Pascau
10.

#8 Qu'èi esitat abans d'escríver "blanc". "Francés/Occitan de soca" que'm pareishè enquèra mei con.
Solament, la polícia e autas institucions de l'Estat francés hèn la diferéncia entre los "blancs" e los autes.

Jo ne demandi pas miélher que de'm considerar com un èster uman dab ua identitat multipla qui ne's resuma pas a l'origina e a la color de la pèth mes ne cau pas desbrombar tanpòc que i a monde qui resuman los autes a aquò.

Sèi pas... S'as faiçons de parlar deu racisme shens emplegar lo vocabulari deus racistas que t'escoti. Mes peu moment que'm disi que vau miélher emplegar mots qui ne'ns agradan pas en tot se brembar de çò qui implican que non pas de har com si tot anava plan a aqueste nivèu.

  • 0
  • 0
Julien Tsukuba
9.

#4 Castellus, as una trascripcion d'aquèu texte en grafia normalisada ? Es pas totjorn aisit de lire Gelu en version originala.

  • 3
  • 0
c.
8.

#7
Se definir com "blanc" es enqüèra una engana, un tracanard de mei, una invencion deus racistas : una persona ne se resumís pas a una color de pèth, es tròp simpletàs, n'es qu'un racisme inversat ! Fau se tirar d'aquera gàbia, d'aquera preson deu pensar, abastar a se considerar com un "uman" en conéisher lo mei que se pòt de totas las culturas de monde.
Los Estats que colonizèren ( e colonizan enqüèra) , que tuèren ( e tuan) , que massacèren ( e massacran ), per los interés de quauques unes, vòlen héser créser qu'es au nom de tota la populacion deu país, quan aquera , ne li avèvan pas demandat s'èra d'accòrdi o non. Un biais d'estujar la lor responsabilitat, e la complicitat damb los que ne profièitan.

  • 1
  • 1
Pascau
7.

Les Informés sus Beur FM! La sola emission en França que parla vertaderament deu racisme anti-arab (o la sola qui coneishi e qui'n parle dab analisis finas).

Qu'obreish los uèlhs sus plan causas quand èm blanc!

http://www.beurfm.net/spip.php?rubrique20

  • 0
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article