Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Volèm menar los Goulamas-K a Barcelona

Après vesitar Carcassona l’8 de febrièr passat, Marselha lo 24 de març e Barcelona lo 27 d’abril, dijòus que ven serem a Narbona. En aquesta ocasion, la còla de l’Ostal Occitan de la vila aculhirà la quatrena “assemblada dels legeires de Jornalet” d’ongan, e la celebracion dels cinc ans d’aqueste mèdia amb un concertàs del Ministeri del Riddim.  L’assemblada de legeires vòl èsser una reünion dobèrta ont lo redactor en cap d’aqueste jornal en linha explicarà son trabalh de cada jorn, lo foncionament del mèdia, e escotarà totas las opinions dels legeires que participen a l’eveniment. Lo concèrt, que son entrada es gratuita, es un present subrebèl que nos fa la còla de l’Ostal Occitan de Narbona, e nos triga de festejar que sèm encara aicí al ritme del rub a dub.
 
Puèi, lo 26 de junh que ven, serem a Besièrs. La còla del CIRDÒC nos a preparat tanben un aculhiment enòrme, que lèu-lèu anonciarem.
 
 
Una fèsta occitana a Barcelona
 
Dins aquela linha de celebracions, lo 1r de julhet serem a Barcelona. La còla de Via Sona e del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) tanben nos an fach un present subrebèl: an mes la sala de concèrts del CAT, las installacions del sit e lo tecnician de son a nòstra disposicion, a gratis, per que i poscam organizar una fèsta occitana. E la farem en fasent dançar lo public de Catalonha amb la musica d’un dels melhors ambaissadors de l’Occitània modèrna e engatjada, los Goulamas-K. Al programa i aurà un cors d’occitan pel mond qu’auràn de curiositat per nòstra lenga, un sopar frairal, un balèti tradicional occitan amb Kaj Tiel Plu e lo concèrt de la còla de Puègserguièr.
 
Per poder afrontar l’organizacion del concèrt, pagar los artistas e los aculhir coma cal, avèm creat un projècte de microfinançament sul sit de TotSuma, que servís per recebre de dons e tanben per comprar las entradas de biais anticipat. Lo projècte es pensat pel public catalan que vendrà al concèrt, e las recompensas pels mecènas an la sabor e las colors d’Occitània e dels artistas que tocaràn. Lo mond que faràn de dons mas qu'assistiràn pas a l'eveniment, poiràn recebre per la pòsta de presents signats de la man dels artistas, dont una carta postala o de disques, en foncion del don.
 
De tot biais, nos agradariá que i aguèsse d’occitans aquí, e que los catalans interessats per descobrir nòstre país, nòstra lenga e nòstra cultura poguèsson escambiar e parlar amb de compatriòtas. Lo mond que voldràn venir a Barcelona pòdon escriure a la redaccion de Jornalet e ensajarem de lor cercar un bon aculhiment.
 


 
                  
 
fffff fffff
 Long d’aqueste an 2017, Jornalet festeja son cinquen anniversari per tot lo país e voldriam èsser per Occitània tota, de Medoc a Ròia e d’Aran a Borbonés. Fasèm doncas una crida a totes los que vòlgan organizar una assemblada de legeires de Jornalet. Solament cal organizar un rescontre, e s’es possible amb una velhada, e nos ofrir un lièch per dormir una nuèch. Escrivètz a info(a)jornalet.com e nos metrem d’acòrdi  pel luòc e la data. 
   


 abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lo Muòl Carpan city
9.

Pausar lo det sus çò que truca es plan, ensatjar de resolver çò que truca es enquèra melhor,
Lo 100% es un ideal s’ i capita pas jamai, praqu’ò aurèm fach lo nòstra trabalh per nos n’en sarrar al pus mai.

Lo proces de socializacion es coma una estela amb’ un nombre de brancas non tampadas, se pòt totjorn n’apondre maitas. Cada branca es un domèni que se dierp sus una autre estela qu’espepissa mai fons aquel proces, puèi enquèra un autra estela, puèi segurament de ligams dentre las estelas d’un domèni a un autre… Lo sistèm non jamai s’acaba, s’enriquesi d’espèrel e de la frucha de las experienças nòstras cumuladas.
La socializacion de nòstra lenga es un proces que dèu èsser tengut de velhat !

Causa d’importancia, cal far compte que sèm una lenga minorizada (per fa polit), sariam puslèu d’una lenga enebida (per far pas lenga de fusta). D’aqui nos es impausat un nivèl de qualitat superior e nos es impausat que devèm èsser melhor, que non pas los autres…


La dicha del jorn :

T’alastressas pas dins l’asirança !
Furga dins tas pòchas i son benlèu qualquas micas d’amor, t’emplenas pas d’asirança !

  • 2
  • 0
Lo Muòl Carpan city
8.

#7 S’es atal es bave escapolon d’errors.

1- Error sus la merça.
2- Error sus l’estampilhatge « socializa l’occitan »
3- Error sus l’utilizacion del proces « socializar, proces non mestrejat.
4- Abandon del proces « socializar »
5- De qu’un son los utilizators del proces « socializar »
6- De qual es lo proprietari del proces « socializar »
7- Cap de seguit del proces
8- Cap d’averigament del proces…..

Es ensenhador….. caldria benlèu començar d’estructurar e d’entolhar tot aquò…. Per çò qué atal l’afar socializer risca pas de corre, pieger se socialza un salmigondís qu’a res a vèire ambe l’occitan.

  • 18
  • 0
Golamàs Lo Salagon
7.

#3 "Lo cantaire de Goulamas K a pas un occitan perfièch". Me damne, es lo mens qu'òm pòsque dire ! Parla pas occitan, e i-a qu'aqueles que lo sabon pas parlar que tomban dins lo panèl !
Canta foneticament dins un òc aproximatiu e parla faròt al public en un gloubli-gloubla d'espanhòl (escucha! escucha!) , de francès argotic e de sembla-occitan.
Dempuèi lo temps a totjorn pas comprès que, per exemple, "escucha ! escucha ! escucha !" dont regala lo public (que pensa ausir una expression occitana !!) aquò's d'espanhòl e sustot pas d'occitan ? En mai de vint ans, n'i-a pas un qu'es estat fotut de li aprene a parlar un occitan corrèct ???

  • 28
  • 0
Lo Muòl Carpan city
6.

#5 Vos n’en pregui na Melania…
Sietatz vos !
Dins los escambís rufes cal totjorn apassimar l’ambient.
Escotam la musica que fa florir l’arma mentre qu’ai alestit una tisana de quincaròls.
Que nos portessa patz e solaç !
https://www.youtube.com/watch?v=Io5zlLYyXGM

  • 7
  • 2
Melania Besièrs
5.

#4 Mercés per aquesta responsa que tròbi plan mai senada que vòstre primièr "menatz los entà Barcelona e que i damoresson !"



(encuolaire de mosca èra pas per vos ni pel Muòl, èra mai general... )

  • 3
  • 7

Escriu un comentari sus aqueste article