Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

La cultura e lo partatge, fàcia a la barbariá

| imgur
L’ultradrecha europèa, son racisme e son islamofobia an passat l’òsca. Ara se consagran a boicotar los salvaments dels refugiats en Mediterranèa, çò publicàvem dimècres passat. De grops faissistas d’Euròpa tota, dirigits pels franceses de Generacion Identitària son a promòure una campanha nomenada “Defendre Euròpa” amb la quala ensajan d’empachar fisicament los salvaments en mar. De costuma se servisson de batèls rapids e de fusadas esclairantas per empedir e boicotar las manòbras dels vaissèls de salvament. An passat de fomentar l’òdi, a empedir que se secorran de personas a mand de se negar dins l’aiga. Valent a dire que son arribats a l’assassinat de las personas migrantas o refugiadas.
 
Dins l’amarum e lo tristum que nos provòca aquela informacion, una autra informacion que publicàvem divendres nos daissava una sabor doça e amara a l’encòp. Cédric Herrou, lo païsan de la Val de Ròia qu’es vengut lo simbòl de l’ajuda als migrants e als refugiats, foguèt detengut en gàrdia a vista entre dimècres e dijòus passats dins la gendarmariá de Brelh de Ròia. Li repròchan una “ajuda a l’entrada, a la circulacion e al sojorn d’estrangièrs en situacion irregulara”. Es pas lo primièr còp que detenon Herrou, que l’an ja jutjat qualques còps per èsser solidari amb las personas umanas que fugisson a la recèrca d’una vida melhora. D’un costat, planhèm que l’administracion e las fòrças de seguretat priorizen cèrtas leis e privilègis economics e socials a las vidas umanas, mas de l’autre, d’accions coma la de Cédric Herrou e la còla de Ròia Ciutadana nos fan encara creire en l’umanitat.
 
E dins aquel sens volèm soslinhar l’eveniment que se debanèt dijòus passat a Tolosa, que nos fa creire totjorn en l’umanitat e tanben en las valors de convivéncia e paratge que presica l’occitanisme. Convergéncia Occitana organizèt, en plen periòde de Ramadan, un rescontre intercultural consagrat a la coexisténcia e l’interconeissença, amb una rompedura collectiva del june dins un repais oriental, e de charradissas sul june per d’especialistas en cristianisme, judaïsme e islam. La tòca de l’eveniment èra de priorizar “la cultura e lo partatge, fàcia a la barbariá” a un moment ont lo dialòg intercultural risca d’èsser copat.
 
Amb aqueste editorial volèm mercejar los volontaris de las organizacions umanitàrias que salvan de vidas en Mediterranèa, la còla de Ròia Ciutadana per nos mostrar la dralha de la solidaritat, e Convergéncia Occitana per cessar pas de bastir dins lo dialòg intercultural e la coneissença dels unes amb los autres. Aqueste es lo camin devèrs una cultura de la patz.
 
Per quant a cèrts comentaris racistas e islamofòbs que qualques legeires escrivon dins Jornalet, volèm profechar d'aquestas linhas per lor mostrar nòstre refús mai energic. Al meteis temps volèm informar nòstres legeires qu’al costat de cada comentari i a un boton dich “comentari inadeqüat”, que se poirà quichar se lo comentari en question se considèra coma ofensant. Los comentaris marcats amb aquela opcion los moderarem al pus lèu possible.
 




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Abdul Al Rashid et Fils Siam en mar !
15.

#13 Où ! Pessamesse nous voilà !

  • 13
  • 1
Scipion L African Lampedusa
14.

#13 Scoop : dins leis camps de refugiat pareis que s'escambian a tota zuerta l'adrèiça dau Pessamesse !
De sègre...

  • 12
  • 1
septime severe
13.

lo ministre de l'interior italian Minniti ven de rintrar d'urgéncia en Itàlia quora aprenguèt que,dins lei dos jorns que venián de s'escolar12 500 migrants èran estats reculhits au large de la Libia per 22 unitats ,internacionala de secors ! n'i a pron ! basta ! aquo pot plus durar: siam a la limita dau suportable ! e lo jornalet de clamar que venguesson totis, de milions, de centenessa de milions, que leis aculhirem a braç duberts. Aquelei que volon pas tant d'emigrats son de fascistas, son de racistas e d'islamofobes ! garcem lei, eli, a la mar !

  • 3
  • 10
E Passa Que T Ai Vist Lo Clapàs (Montpelhièr)
12.

#11 La lei es fòrça fòrça cambiadissa dins lo temps (d'un païs a l'autre) e l'espaci (d'un epoca a l'autra) . Aquò qu'es tras que legal uèi (per exemple, l'abortament) èra encara fa quauquas decenias un delicte grandàs severament condemnat per la lei. Idem pel racism qu'èra sustot pas un delicte, mas al contrari inscrich e codificat dins lo "Code de l'indigénat" en vigor dins las colonias de la gloriosa republica francèsa. Vos rasseguri, èra çò meteis dins totas las autras colonias europencas, alara..
E que dire dau viòl qu'èra pas considerat coma quicòm de fòrça serios fins al mitan de las annadas setanta, abans que siague repertoriat coma crimi per la lei ? O dau forabandiment dels josius e dels caracos jos Vichy, forabandiment tras que legal, vist qu'inscrich en totas lètras dins la lei e que foguèt consciençosament complit pels representants de la dicha lei ? O encara de l'omosessualitat ,ièr crimi obscen e degenerat segon la "Lei", e uèi parangon de las libertats democraticas segon la mèsma "Lei"?
S'aparar darrièr la "Lei" per condemnar lo racism es un pauc cortèt. Es confondre legal e legitim.
Lo racism es pas una question de "legal" o "pas legal" es quicòm d'illegitim que defenis que certs valon mens que d'autres.Es un rapòrt de domenacion qu'aprofeita al domenaire. E çò qu'es dels òmes l'es de las lengas, de las culturas ..eca... Emai se lo racism èra pas un delicte, segur que lo caldria combatre !

  • 16
  • 0
Marrida luna Mon barri
11.

Lo racisme es un delicte ! Basta un pauc ambe aquesta "libertat d'expression" pòst-Charlie que sembla de servir pas qu'a "liberar la paraula (e apondi : racista)" ! A mai la libertat d'expression pòt l'utilisar Lo Jornalet, que pòt donar son vejaire quand mema, sensa èsser "complici" (carrement !) de res. Puèi cal dire que son simpas, acceptan molon de comentaris que francament " respècten pas las nòrmas basicas d'educacion, civisme e dialòg."

Per acabar : NO PASARAN ! Cal fotre los identitaris a la mar !

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article