Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Manifestem a Barcelona per una republica binacionala

L’11 de setembre, fèsta nacionala de Catalonha, es dempuèi qualques annadas l'escasença de manifestacions multitudinàrias que demandan la creacion d’un nòu estat independent, que conten una partida catalana e tanben una d’occitana: la Val d’Aran. Catalonha, qu’a totjorn luchat per la reconeissença de sa realitat nacionala, a ara l'escasença de demostrar que sap gerir sa diversitat nacionala e culturala.
 
Aran fa partida de Catalonha perque los araneses o decidiguèron. Totun, perdèt sas institucions en 1833 amb la creacion de las províncias espanhòlas e li calguèt esperar fins a 1990 per las recuperar. A l'ora d’ara, l'occitan es lenga oficiala en Catalonha tota, e lo Parlament de Catalonha a quitament reconegut lo drech d’autodeterminacion de la Val d’Aran.
 
Per tot aquò, per la dignitat d’Aran e tanben per la dignitat de Catalonha, cresèm que lo nòu estat que sortirà, dins lo cas d’un resultat positiu al referendum d’independéncia del 1r d’octòbre —en cas que los araneses decidiscan de ne far partida—, se deuriá constituir oficialament coma una republica binacionala apelada “Republica de Catalonha e Aran / República de Catalunya i Aran”.
 
Davant la possibilitat qu’un bocin d’Occitània faga partida d’aquela nòva republica amb tota sa dignitat nacionala, es una rason de mai per que los occitans —araneses o pas— manifestem a Barcelona l’11 de setembre que ven. La còla de Jornalet serem al tròç 401, previst pels manifestants d’Aran, e portarem una bandeiròla que revendicarà la republica binacionala occitanocatalana. Los que nos voldràn acompanhar se pòdon marcar sus aqueste sit web. Seriá bon que las bandièras occitanas i foguèsson nombrosas.

 
fffff fffff
 La còla de Jornalet participarem a la manifestacion amb una bandeiròla que dirà: “Per ua republica binacionau de Catalonha e Aran”, e distribuirem de tractes qu’explicaràn la diversitat nacionala del projècte de nòu estat e farà difusion d’Occitània e de l’occitan. Se nos volètz ajudar a finançar aquel material, nos podètz mandar un don al compte:

— Estat francés:
           La Banque Postale
LOS AMICS DE JORNALET
IBAN: FR16 2004 1010 0912 8098 7Y03 009
BIC: PSSTFRPPMON
RIB classic: 20041 01009 1280987Y030 09
 
— Estat espanhòl:
Caixa d'Enginyers
ASSOCIACION ENTARA DIFUSION D'OCCITÀNIA EN CATALONHA (ADÒC)
           IBAN: ES79 3025 0001 1414 3339 8145
           BIC: CDENESBBXXX
 
   


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
8.

Només puc dir gràcies per ésser tant genials els Occitans. Cat. va cap la independència, l'Aran també, només faltaran els PP:CC. i vosaltres.
Esperem a tots i totes. Crec en un Mon on tota nació pugui ésser lliure, i fora de tota opressió.
M'entres, Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 4
  • 0
Emmanuèl Isopet
7.

#4 Grandmercés d'aquestas explicacions.

  • 5
  • 0
Òlo Pujòlo
6.

#3 Eth Parlament de Catalonha qu'arreconeish eth dret d'Autodeterminacion d'Aran. En cas d'ua ipotetica victòria der "òc" eth 1r d'octobre, Aran a de començar eth sòn pròpri procès. Eth president dera Generalitat de Catalonha s'ei engatjat a respectar tostemp era decision des aranesi

  • 9
  • 0
JosepsBcnCat Barcelona
5.

#4 El segon paràgraf hauria de dir el següent: "Actualment -malgrat la cooficialitat, malgrat l'ensenyament i malgrat ser la llengua preferent de l'Administració aranesa-..."

  • 5
  • 0
JosepsBcnCat Barcelona
4.

#3 Hola Emmanuèl, la cosa va més o menys així: la Llei del Referèndum, que és previst que s'aprovi dimecres vinent al Parlament, només fa referència a la independència, o no, de Catalunya (de la qual administrativament, però no pas nacionalment, la Vall d'Ara fa part). Seria amb posterioritat a una hipotètica victòria del 'sí' (tant de bo!) que els aranesos, en ple exercici de llur sobirania nacional, s'haurien de pronunciar sobre quin 'status' polític volen per al seu país. Jo, com tu, també "seriái mai favorable a una República d'Aran puslèu qu'a una republica binacionala". I dic el perquè, a banda d'altres consideracions positives o negatives.

Actualment -malgrat la cooficialitat, malgrat l'ensenyament i ma però no tantgrat ser la llengua preferent de l'Administració aranesa- l'occità a l'Aran continua anant a pitjor ja que es calcula que en els darrers 10 anys n'ha disminuït l'ús d'un 20%

www.elnacional.cat/ca/politica/us-aranes-disminueix_164310_102.html

Tenint en compte que, en cas d'independència, es vol que el castellà continuï sent llengua cooficial de la futura república catalana, a aquesta sagnia lingüística -que més a la curta o a la llarga duria pràcticament a la desaparició de l'occità aranès- només hi podria fer front una bona política lingüística menada per una república aranesa en què la llengua pròpia sigui, mestressa i senyora, l'única oficial. És clar que això també fora possible fer-ho en un hipotètic estat aranès confederat però seria força més improbable atès que, com he dit, el castellà continuarà sent cooficial a Catalunya, i més tenint en compte que la majoria de la població i del turisme de la Vall d'Aran prové de l'Espanya castellanoparlant.

Malauradament, em sap greu haver de deixar fer volar coloms i tocar més de peus a terra però, només tenint en compte els resultats de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya del 2015, em temo molt que la possibilitat que l'Aran vulgui continuar sent part del Regne d'Espanya no és del tot descartable (ep! tampoc ho és per a Catalunya però no tant) ja que mentre al global català l'independentisme va aconseguir un meritori 47,8% a l'Aran només va ser del 31,05%. Fins i tot l'hegemònic CDA -el partit nacionalista aranès paral·lel a l'independentista PdeCat, antiga CDC- no demana votar 'òc' al referèndum del proper 1er d'octubre.

Salutacions.

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article